Hlavní obsah

Účastníci Letní školy rozvoje venkova navštívili Pošumaví

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozně ekonomická fakulta České zemědělské univerzity v Praze pořádá ve dnech 8. až 15. července Letní školu rozvoje venkova. Tato akce proběhla v minulých letech například v Polsku a Rakousku.

Foto: Ivo Šašek

Účastníci Letní školy ve Švihově

Článek

Posluchači Letní školy rozvoje venkova pocházejí téměř z celého světa. Jsou mezi nimi jak občané členských zemí Evropské unie, tak i třeba Číny. Účastníky jsou jak vysokoškolští studenti, tak i pedagogičtí pracovníci. V úterý 10. července přijeli letošní studenti tohoto zajímavého způsobu celoživotního vzdělávání na exkurzi do Pošumaví.

První jejich zastávkou bylo město Švihov, které je zároveň sídlem Místní akční skupiny Pošumaví. Ta byla i garantem programu celé exkurze. Ve Švihově starosta města a předseda MAS Pošumaví Václav Petrus při krátké procházce po rekonstruovaném náměstí a kolem hradu podal základní informace nejen o městě, jeho dějinách a současnosti, ale i o komplexních protipovodňových opatřeních, které město jako jedno z mála realizovalo.

Přestože exkurze byla zaměřena na venkov, nemohli její účastníci vynechat město Klatovy, kde v současné době kvete jeden jeho symbolů - Klatovské karafiáty. Po prohlídce karafiátové zahrádky většina přítomných litovala, že je v České republice letadlem, takže transport živé květiny do jejich vlasti by byl komplikovaný. Následovala prohlídka učeben v bývalém dominikánském klášteře, kde probíhá výuka bakalářského a magisterského studia v konzultačním středisku České zemědělské univerzity, a seznámením posluchačů Letní školy se vzdělávacími aktivitami Úhlavy o. p. s.

Odpolední program byl zahájen v areálu společnosti Agrospol Malý Bor a. s., která uvedla do provozu společně s obcí Hradešice a firmou Biogest bioplynovou stanici o plánované výrobní kapacitě elektrické energie 660 kW. Základ pro fermentaci tvoří kukuřičná siláž a hovězí kejda převážně produkovaná přímo v hradešickém areálu společnosti. Zasvěcenými průvodci byli starosta Hradešic František Balíček a ředitel společnosti Agrospol Malý Bor Zdeněk Částka.

Po téměř povinné společné fotografii účastníků se siluetou zříceniny hradu Rabí, obdivovali tito pravděpodobně největší skleněnou sochu sv. Jana Nepomuckého na mostě v blízkých Čepicích.

Oficiální část exkurze byla v podvečerních hodinách ukončena v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Nezamyslicích. Starosta obce Václav Kopa a předseda občanského sdružení Lamberská stezka Jan Kavale poutavě vyprávěli o dějinách obce a regionu od roku 1045, kdy začal toto místo misijně obhospodařovat břevnovský klášter.

Neoficiální část exkurze a její podle účastníků pozitivní vyhodnocení proběhla v hospodě U Kopů v Nezamyslicích. Vedoucí Letní školy rozvoje venkova docent Tomšík konstatoval, že exkurze bude pravděpodobně základem dlouhodobější konkrétní spolupráce mezi regionem působnosti Místní akční skupiny Pošumaví a Provozně ekonomickou fakultou České zemědělské univerzity v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám