Hlavní obsah

Tvůrci baletního projektu Dáma s kaméliemi se představili v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 2. listopadu se na neformální besedě představili tvůrci baletního projektu choreografa Allena Yu z Taiwanu. Šéf baletu Národního divadla moravskoslezského Igor Vejsada představil tvůrce a hlavní protagonisty české premiéry baletu Dáma s kaméliemi, která se uskuteční 10. listopadu v divadle Antonína Dvořáka v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Tvůrci baletního projektu: zleva: produkční Alena Punčochářová, choreograf Allen Yu, šéf baletu Igor Vejsada a Michal Lewandowski.

Článek

Beseda se konala v Domě knihy Librex v Ostravě. Sešla se špička baletního souboru Národního divadla moravskoslezského. Šéf baletu divadla Igor Vejsada nám představil především hlavního tvůrce projektu Dáma s kaméliemi choreografa Allena Yu.

Zkušený tanečník a choreograf vycházel z románu Alexandre Dumase mladšího (1824-1895) Dáma s Kaméliemi, který napsal v roce 1845 a posléze jej v roce 1852 zdramatizoval. Hudba chystaného baletu je složena s devíti oper italského skladatele Giuseppe Verdiho (1813-1901). Světovou premiéru mělo toto baletní dílo v roce 2000 v Taipei na Taiwanu, 10. listopadu mají možnost diváci vidět českou premiéru.

Besedy se zúčastnila i produkční baletního souboru Alena Punčochářová, která nám v krátkosti vysvětlila její práci od prvních počátků vzniku inscenace až do její premiéry. Kostýmní výtvarnice Eva Kotková nás seznámila se svoji filozofií při tvorbě kostýmů, která musí být v souladu s dějem, dobou, scénou, kterou vytvořil David Bazika, a v neposlední řadě musí tanečníkům "sedět".

Ke slovu se dostaly představitelky hlavní role Marguerite sólistky Barbora Kaufmannová a Olga Borisová-Pračiková. Mužskou část souboru zastupovali sólisté Michal Lewandowski tančící roli Armanda a Rodion Zelenkov, kterého budou moci diváci vidět tančit postavu Barona. Všichni si velmi pochvalovali podnětnou tvůrčí práci choreografa a celého tvůrčího týmu. Dirigentem představení je Jan Šrubař, který se besedy také zúčastnil.

Premiéra baletu Dáma s kaméliemi bude 10. listopadu v 18.30. Druhá premiéra 12. listopadu v 18.30 a první repríza 18. listopadu v 18.30. Představení se hraje v divadle Antonína Dvořáka v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám