Hlavní obsah

Tvořivé dílny se při Dnech terapie otevřely veřejnosti

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dílny terapie loutkou, kterých se může zúčastnit veřejnost v roli diváků a následně o nich diskutovat s lektory, se uskuteční ve dnech 17. a 18. dubna na alternativní scéně Divadla loutek Ostrava (DLO) a ve vybraných základních školách a dalších zařízeních. Ve spolupráci s DLO je pořádá Theatr ludem o. s.

Foto: Josef Zajíc

Terapie loutkou v DLO. Zleva: Michalela Kosniecová, Tomáš Volkmer, Hana Galetková. 17.4.2013

Článek

Dílny terapie s loutkou se pravidelně konají v DLO od roku 2011, kdy byla nová alternativní scéna otevřena.

Dílny vedou zkušení lektoři Hana Galetková a Tomáš Volkmer, kteří ve středu 17. dubna předvedli studentům a zájemcům z široké veřejnosti divadelní představení přizpůsobené dětem sluchově postiženým. Do posunkové řeči překládala Michaela Kosniecová.

Děti reagovaly na milé, krásné představení o pánu Barvičkovi a slečně Mašličce zcela spontánně a spolu s herci nejprve panu Barvičkovi připravily snídani a pak se vydaly na dobrodružnou cestu přes hory a doly, kde svítílo sluníčko, foukalo a byla voda, kterou musely společně s Barvičkou překonat. Vytrpěly velké i malé vlny, až nakonec všichni i s herci zakotvili u břehu. Společně nafoukli balón a letěli nad lesy, jezery, městy a vesnicemi, až přistáli na zemi. Pan Barvička byl unavený, tak ho děti pohoupaly, až Barvička usnul.

"Při tomto setkání se mohou všichni účastníci zároveň něco naučit a zažít. Například jak to chodí na poště, jak se proměňuje příroda v jednotlivých ročních obdobích a mnoho dalšího," uvedla Hana Galetková. "V lekcích terapie loutkou jsou děti rozvíjeny celostně, zvláště po stránce motorické, emocionální, lekce podporují fantazii a metaforické vnímání," dodala.

Dílny pokračují i ve čtvrtek 18. dubna:

9.00 Pan Barvička a slečna Mašlička: Terapie loutkou pro děti s mentálním postižením.

11.00 Když má lež krátké nohy...: Divadlo Fórum zabývající se tématem šikany pro studenty vysokých škol.

14.00 Poutník: Seznámení s osobností Jana Amose Komenského prostřednictvím divadla. Dramatická dílna pro žáky základních škol.

16,00 Beseda k dílnám: Setkání a beseda s lektory dílen, speciálními pedagogy a psychology na téma terapie s loutkou. Lektoři budou vyprávět své zážitky a předávat zkušenosti z lekcí. Zúčastní se i PhDr. Ivana Radková, dlouholetá zkušená speciální pedagožka ze ZŠ v Opavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám