Hlavní obsah

Tvarůžkové království vládne Čechám už šest set let

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním sýrem českého původu. Nejznámější moravská specialita se vyrábí podle tradičních receptů už šest set let. V České republice se dnes výrobou zabývá pouze firma AW. V roce 1876 ji v Lošticích založil Josef Wessels, jehož potomci ve výrobě tvarůžků pokračují.

Foto: Leona Roháčková

Část exponátů je vlastní, část je dlouhodobě zapůjčena z Vlastivědného muzea v Olomouci.

Článek

Tvarůžky jsou výchozí surovinou i způsobem výroby natolik spojeny s mlékem a vesnickým životem, že nebude nikdy možné určit, kdy se poprvé objevily na jídelníčku. I nejstarší zprávy z let 1452 a 1583 uvádějí tvarůžky jako běžné jídlo.

Olomoucké trhy a místní obchodníci doplnili název na olomoucké tvarůžky, i když velká většina se vyráběla v okolních obcích jako "selské tvarůžky". Na přelomu 17. a 18. století najdeme v archivech zprávy, potvrzující pevné místo tvarůžků na dobovém jídelníčku. Tvarůžky slavily úspěch i ve světě, velkého ocenění se jim dostalo na Světové výstavě ve Vídni v roce 1872. 

"Tvarůžky se vyrábějí od nepaměti podle stejného receptu. Jednotlivé druhy se liší jen přidaným kořením," říká pravnuk zakladatele firmy a dnešní jednatel Karel Hlaváček.

Výroba je dost náročná, netučný tvaroh v potřebné kvalitě je schopno dodávat jen několik mlékáren v republice. Hlavní slovo má při výrobě čistota a dámy, zvané ochutnávačky. Na jejích vytříbených jazýčcích záleží, zda budou tvarůžky takové, jaké mají být. Zkoumají barvu, konzistenci, stupeň prozrání, vůni i chuť. Pokud najdou nějakou chybu, šarže se na pult nedostane. 

Přírodní, kyselý, pod mazem zrající sýr - to je odborné potravinářské označení tvarůžku, neboli syrečku. Začátek je u tvarohu, a ne ledajakého. Tvarůžky se vyrábí z netučného tvarohu za pomoci čistých mlékařských kultur a soli. Po dvou týdnech, kdy tvaroh se solí zraje, se semele a tvaruje do koleček, tyčinek, srdíček, špiček a dalších tvarů. A pak už jen zraje. Různá jsou také balení, objednat si můžete i to opravdu luxusní v hodnotě několika set korun. 

Loštické tvarůžky znají lidé nejen u nás, ale také na Slovensku, v Rakousku, Německu, Maďarsku, Polsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám