Hlavní obsah

Turistickým vlakem z Plzně až do Českého lesa

Novinky, Jan Vodrážka

Od 18. května až do konce září každou sobotu vyjíždí z Plzně do Bělé nad Radbuzou spěšný vlak - turistický vlak do Českého lesa.

Foto: Město Bělá nad Radbuzou

Barokní most přes řeku Radbuzu v Bělé.

Článek

Již v loňském roce každou sobotu od poloviny června do konce září vyjížděl spěšný cyklovlak Český les každou sobotu ráno z Plzně přes Svojšín do Bělé nad Radbuzou a odpoledne přes Poběžovice a Staňkov zpět do Plzně.

Cyklovlak byl schopen pojmout kolem 50 kol, avšak tato kapacita nebyla ani jednou naplněna, proto se Plzeňský kraj rozhodl pro rok 2019 objednat pouze Turistický vlak bez cyklovozu. I tak je ve vlaku kapacita pro 9 kol. Turistický vlak je v letošním roce veden stejnou trasou do Bělé i zpět do Plzně.

Turistický vlak Český les objednal Plzeňský kraj u dopravce GW Train Regio, který používá jednotky řady 628 (na fotografiích) z linky R25 Plzeň - Most. Ve vlaku platí zvláštní tarif, uznáván je tarif IDP a jízdenky Turista.

Vlakem je možné dostat se k zajímavým turistickým cílům. Ze zastávky Pňovany je nedaleko vodní nádrž Hracholusky, ve Stříbře můžete navštívit Hornicky skanzen, k vidění je ve městě i v okolí několik "řopíků" (bývalé čs. opevnění), které mají vlastní muzeum v nedalekých Kladrubech. Ve Svojšíně mohou turisté navštívit zdejší zámek, případně pro milovníky pěší turistiky mohu doporučit Naučnou stezku Skalní defilé.

Pokračování vlaku ze Svojšína do Boru po trati 178 může být zajímavé především pro "šotouše", železniční nadšence a všechny, které mrzí, pokud se má nějaká trať rušit. Od prosince 2018 na této trati úplně vymizela osobní doprava, kromě tohoto sezónního spěšného vlaku, který obsluhuje i stanice Holostřevy a Skviřín.

Další stanici je Bor, kde můžete navštívit místní zámek nebo Vyhlídkovou věž pod Šibeničním vrchem. Z dalších zastávek je největším turistickým lákadlem Borek u Tachova, kde se nedaleko nachází RS Sycherák a rybník Chobot. Kdo by chtěl vlakem pokračovat dále, může toto prostředí sledovat z bezprostřední blízkosti, jelikož trať vede "za plotem" střediska.

A to se blížíme pomalu ke konci cesty, kdy předposlední stanicí je Třemešné pod Přimdou. V blízkosti je Naučná stezka Milíře a vodní mlýny, hrad Přimda a Naučná stezka Přimda. Z Třemešné pod Přimdou do Bělé nad Radbuzou je jedna z nejkrásnějších částí cesty, kdy člověka nadchne nádherná příroda věštící blízkost Českého lesa.

A to již vlak končí ve stanici Bělá nad Radbuzou, malého pěkného českého města, odkud se můžete vydat na kole i pěšky poznávat okolí. Přímo ve městě je k vidění barokní most přes řeku Radbuzou podle vzoru Karlova mostu. V okolí pak Naučná stezka Bělá nad Radbuzou a Vyhlídková věž.

Spěšný turistický vlak odjíždí každou sobotu ze stanice Plzeň, hlavní nádraží v 8.12, do Bělé nad Radbuzou přijíždí v 9.50. Zpět z Bělé odjíždí v 17.23 a přijíždí do Plzně v 18.58.

Reklama

Výběr článků

Načítám