Hlavní obsah

Turisté z Pohoří u Dobrušky vyrazili na pravidelný tajný předsilvestrovský výlet

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětadvacátého prosince pravidelně vyráží turisté z Pohoří u Dobrušky a jejich přátelé na tajný turistický výlet do okolí.

Foto: Jana Melicharová

Účastníci letošního tajného výletu

Článek

Již od roku 2001 vyráží skupinka členů Klubu českých turistů z Pohoří u Dobrušky na pravidelný předsilvestrovský výšlap nejen do okolí Pohoří, ale někdy i dál do malebného podhůří Orlických hor.

A tak také letos jste mohli potkat početnou skupinu turistů, kteří se vydali z Pohoří směrem k Opočnu a pak dál do krajiny. Letos se pochodu zúčastnilo neuvěřitelných 50 lidí, z toho bylo pouze 8 členů Klubu českých turistů a 42 jejich přátel. Nikdo z nich ale nevěděl, kam půjdou. Tento pěší výlet je totiž tajný!

„Nápad založit tradici tajných předsilvestrovských výletů vznikl zcela náhodou v roce 2001, kdy jsme s kamarády z vesnice pěšky jen tak 29. prosince vyrazili na Chábory do hospody na pivo. Po cestě jsem pak potkal svoji sestru s manželem, kteří se k nám přidali. Na Cháborách jsme se opravdu zcela náhodou ještě setkali s dalšími kamarády, kteří vyrazili na běžky. Tenkrát byl totiž ještě sníh. Ale na Cháborách měli zavřeno, tak jsme došli až do Dobrušky, kde pak u oněch kamarádů u dobrého moku na zahřátí nás 15 prvních robinsonů vymyslelo, že bychom z toho mohli udělat tradici a že by to mohl být výlet tajný, který vždy někdo připraví. A tak vznikl tento předsilvestrovský tajný pochod, který se postupem let stal tak oblíbený, že nás chodí stále víc a víc,“ zavzpomínal Aleš Mervart, člen KČT z Pohoří.

Nejde však jen o pouhý pochod zimní krajinou, i když za těch šestnáct let byl sníh pouze třikrát, ale je to událost také společenská. Každý výlet totiž končí obědem a posezením v cíli cesty. Zde se také předáním žezla s památečními štítky zvolí organizátor následujícího pochodu. A vrcholem každého posezení je pak sladká tečka, totiž dort, neboť pravidelně vždycky někdo slaví kulaté narozeniny. Letos to byl samotný předseda KČT a dobrá duše turistů z Pohoří u Dobrušky Pavel Stoklasa, kterému bylo 60.

Letošní ročník pro své přátele ale připravoval Josef Duben z Dobrušky. „Už když jsem 29. prosince 2015 přebíral žezlo, tak jsem věděl, kam půjdeme. Celý rok jsem pak trasu dolaďoval. Měl jsem několik variant, neboť nikdo z nás netušil, jaké bude počasí. Jediné, co jsem věděl už několik týdnů dopředu, bylo místo, kde si dáme oběd a posedíme. Jedině v Domašíně u Dobrušky v pohostinství „U Hrnčířů“ totiž byli ochotní mezi svátky nakrmit a „napojit“ padesát lidí. Tedy že nás bude padesát, to jsem zjistil až ráno před pochodem a hned jsem do Domašína volal. Pak mě potěšilo i to počasí, proto jsem zvolil trasu delší. Ta letošní tedy měřila 15 kilometrů… a všichni ji bez problémů ušli.”

A tak na závěr už jen žezlo přebral Aleš Mervart, který již chystá pochod následující. Letos tak přibude na žezlo ke štítkům například z Nového Města nad Metují, Kounova, Černčic, Královy Lhoty, Dobrušky, Nahořan, Pohoří, Šonova, Opočna či Ohnišova prostý název Domašín 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám