Hlavní obsah

Turisté se setkali na Girové, aby oslavili 80 let od vzniku zdejší chaty

Novinky, Břetislav Boháč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den české státnosti uvítal víc než 550 turistů na mystické slezské hoře Girová v Beskydech. Setkali se tu, aby si připomněli 80 let od vzniku zdejší turistické chaty.

Foto: Josef Čigelský

Na srazu

Článek

Chatu na Girové postavil v roce 1932 tehdejší Klub československých turistů z odboru KČT v Karviné v čele s JUDr. Leopoldem Dorazilem, který v té době patřil k předním činovníkům klubu i v  jeho organizační složce Těšínské župě. Turistická chata nesla původně i název Dorazilova chata.  

Setkání zaměřená na historii organizované turistiky pravidelně organizuje historická a vlastivědná sekce Klubu českých turistů oblasti Moravskoslezské (kterou obětavě vede Mgr. Jan Sládek), připomínají každoročně již od roku 2001 historii turistických chat v Beskydech, které již patří k evropskému kulturnímu dědictví. To letošní se uskutečnilo ve spolupráci s obcí Bukovec, na jejímž katastru se chata Girová nachází.

Její zakladatel  JUDr. Leopold Dorazil byl letos v březnu slavnostně uveden do Síně slávy české turistiky a v rámci této vzpomínkové akce byla vedle hlavního vchodu do chaty na Girové odhalena jeho pamětní deska, kterou věnovalo město Karviná.  

Setkání  se tradičně zúčastnili též hosté z Klubu slovenských turistů (KST), dále turisté z PTTS Beskid Śląski v České republice i PTTK z Polska. Počasí přálo, takže po slavnostním úvodu, na kterém k dobré náladě hrála folklórní skupina Olza z Třince, se  turisté vydali na další zajímavá místa v okolí – na Hrčavu, do Bukovce, do Mostů u Jablunkova, do Písku i Jablunkova. Všichni prožili hezký sluneční den. 

Pořadatelé zvou na další setkání za rok – tentokrát na Velkém Polomu u základů chaty Tetřev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám