Hlavní obsah

Tucet dvoučlenných posádek bude stopovat na trase Praha - Atény - Praha

Novinky, Pavel Zíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po úspěšném loňském 1. Mistrovství ČR v autostopu na trase Praha - Gibraltar - Praha byl vyhlášen nový závod na trase Praha - Atény - Praha. Dvanáct smíšených dvoučlenných posádek bude stopovat do Řecka a zpět. Nepojedou samy. V batohu budou mít GPS lokátory, takže je zájemci budou moci sledovat online na webu.

Foto: Pavel Zíka

Stopařské týmy při loňském startu na začátku dálnice na Plzeň

Článek

Cestování autostopem již není tak populární, jako bylo v 70. a 80. letech minulého století, ale přesto se najdou mladí cestovatelé, kteří chtějí prožívat svobodu a dobrodružství na evropských silnicích. Pro ty loni zorganizovali pracovníci JEDU.cz 1. ročník Mistrovství ČR v autostopu.

Dvanáct dvojic jelo na trase Praha - Gibraltar - Praha. Nejrychlejší posádka se vrátila za 6 dní a to ještě na trase plnila různé úkoly a na Gibraltaru strávila povinnou 24 hodin dlouhou přestávku.

Letošní ročník přivede závodníky do jihovýchodní Evropy. Cílem budou Atény s tím, že cestou tam musí posádky projet Rumunskem a Bulharskem. Cestou domů naopak Albánií, nebo jet trajektem do italského Brindisi a dále stopem přes celou Itálii. Startuje se 15. června na pražské Letné.

Základní podmínkou účasti je utvořit smíšenou posádku a dosažení věku 18 let. Nutné je také mít sebou dva kvalitní mobilní telefony, protože závodníci budou vkládat na stránky www.jedu.cz své zážitky a fotky a tím bojovat o přízeň publika. Nejede se totiž jen na čas, druhým kritériem budou hlasy od těch, kteří budou online sledovat pohyb závodníků.

Jak je možné vidět, kde se právě posádky nacházejí? Velmi jednoduše. Každá závodní dvojice obdrží GPS lokátor, který nepřetržitě ukazuje, kde se která posádka nachází, jakou jede rychlostí, jak dlouho posádky čekají na další auto či v jaké jsou nadmořské výšce. Díky možnosti přepnout mapu na satelitní pohledy nebo na street view se mohou pozorovatelé podívat na místa, kde se závodníci nacházejí.

Soutěžní týmy musí cestou splnit i 5 úkolů. Loni museli cestovatelé navštívit prvoligový fotbalový stadion, vykoupat se v moři, vylézt kopec, navštívit hrad a seznámit se se starostou nějakého města.

Letošní úkoly můžete navrhout na webu soutěže. A taky se můžete přihlásit, protože uzávěrka přihlášek je až 10. března. Stačí si stáhnout přihlášku na www.jedu.cz/stop. Tam je možné prohlédnout si trasu a zážitky z loňského ročníku.

I když cílem účastníků jsou hlavně zážitky z cesty, poznání dalších nadšenců do stopování a poznávání cizích zemí, tak organizátoři připravili díky sponzorům i věcné ceny v celkové hodnotě 100 000 Kč. Ten, kdo nemá program na druhou polovinu června a má zkušenosti s autostopem, se může přidat ke skupině nadšenců, kteří se utkají o titul nejlepšího českého stopaře pro rok 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám