Hlavní obsah

Trutnov myslí na královské prarodiče

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podkrkonošský Trutnov patří mezi devět věnných měst českých královen, která byla vždy centry umění, kultury a společenského dění. Malebné město v podhůří nejvyšších českých hor nabízí bohaté sportovní i kulturní vyžití pro malé i velké, přitom však nezapomíná ani na dříve narozené.

Foto: Táňa Pikartová

Trutnovské náměstí má kouzlo v každém ročním období.

Článek

Pro královské prarodiče je k dispozici pestrá škála aktivit od nenáročné turistiky či nordic walkingu po kvalitně značených trasách v okolí města, přes pohybové či vzdělávací kurzy, až po divadelní představení a další společenské události.

Areál trutnovského lesoparku je oázou klidu, nacházející se doslova pár kroků od centra města. Štěrkové cesty a lesní pěšiny lákají k pohodovým procházkám, díky své členitosti však představují také ideální prostředí pro aktivitu v současné době velmi populární, nordic walking. Jedna z tras například kopíruje naučnou stezku Po stopách války 1866 a z trutnovského Krakonošova náměstí nás zavede k památníku generála Gablenze, odkud se naskytne překrásný výhled na město i krkonošské vrcholy, které máme odtud jako na dlani. Po necelých čtyřech kilometrech se vrátíme zpět do výchozího bodu v centru Trutnova. 

Pro královské prarodiče, kteří mají rádi vodu, pořádá trutnovský krytý bazén pravidelné kurzy plavání, a to v pondělí od 13.00 do 14.00, ve středu potom od 14.00 do 15.00 hodin. K dispozici je celý velký bazén. Perličkou pro ty, kteří se k plavání musejí spíše přemlouvat, ale blahodárných účinků pohybu ve vodě se nechtějí zříct, je páteční zábavné cvičení s instruktorkou Kateřinou Fikejsovou. Samozřejmostí je zvýhodněné seniorské vstupné. Krytý bazén je v provozu do června, potom opět od září, letní sezona patří venkovnímu vyhřívanému koupališti.  

Další možností, jak spojit příjemné s užitečným a udělat něco pro svoji tělesnou i duševní pohodu, je návštěva sauny. V Trutnově jich najdeme hned několik, doporučujeme saunu v plaveckém bazénu Loko Trutnov, kde můžete relaxaci v teple spojit i s návštěvou krytého bazénu.  

Velmi prospěšná může být návštěva solné jeskyně, která pomáhá proti astmatu, lupénce, alergiím a dalším neduhům. Povzbuzuje imunitní systém a blahodárně působí na celý organismus. Návštěvníci Trutnova mohou využít služeb dvou solných jeskyní, další je pak v nedalekém Žacléři. Unavenému tělu lze dopřát relaxaci také v podobě masáže, Trutnov nabízí více než dvacet masérských pracovišť.

Zajímavou možností pro dříve narozené „šlechtice“ a „šlechtičny“ jsou kurzy práce s internetem, které pořádá trutnovská knihovna. Pravidelná středeční setkání se těší velkému zájmu a přispívají k lepší orientaci a informovanosti seniorů.

Společenské centrum UFFO uvádí divadelní představení, výstavy, přednášky a další kulturní akce, jež jsou vítaným zpestřením života na Trutnovsku. Projektem hodným pozornosti je Akademie třetího věku, cyklus přednášek na témata z historie i současnosti pro všechny bez rozdílu věku, pořádá jej UFFO společně s Českým červeným křížem.      

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám