Hlavní obsah

Trstěnice ožije tesařským řemeslem

Novinky, Vojtěch Kmošek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Mikšíkově statku (čp. 56) v Trstěnici u Litomyšle proběhne v sobotu 3. června Setkání tesařů. Od 9 do 17 hodin budou moci návštěvníci sledovat desítky řemeslníků při práci. K vidění bude ruční otesávání trámů, výroba šindelové krytiny a slaměných došků a práce na hliněném mlatu.

Foto: Vojtěch Kmošek

Plakát Setkání tesařů

Článek

Cílem setkání je zájemcům na živo představit stará, dnes již polozapomenutá řemesla, a ukázat jejich kouzlo i náročnost. Zájemci si sebou mohou přinést nářadí, kterým se chtějí pochlubit, nebo o jehož údržbě a funkci se chtějí poradit. Pro návštěvníky, především pro děti, bude připraven i další doprovodný řemeslný program.

K vidění bude také aktuálně rekonstruovaná roubená polygonální stodola, která byla v roce 2015 přenesena z vedlejší obce Čistá na pozemek v blízkosti usedlosti čp. 56. Vstup na akci je pro návštěvníky zdarma a akce se uskuteční za každého počasí. Do akce se aktivně zapojí řemeslníci z různých koutů České republiky a z Muzea Wsi Opolskiej w Opolu z Polska. 

„Otesané trámy budou použity při obnově polygonální stodoly z usedlosti čp. 41 v Trstěnici,“ popisuje Jiří Kmošek, člen Spolku archaických nadšenců. Oprava této polygonální stodoly je součástí rozsáhlého projektu obnovy a prezentace vybraných lidových památek v okolí Litomyšle.  

„V loňské roce jsme tesali trámy na roubené stěny transferované polygonální stodoly z Čisté a v letošní roce bude práce o to zajímavější, protože otesané trámy budou použity při záchraně nejstarší polygonální stodoly v České republice, která se zachovala in situ,“ dodal Hynek Šalplachta, spoluorganizátor akce.

Akci organizuje Spolek archaických nadšenců ve spolupráci s Institutem lidového kulturního dědictví, obcí Trstěnice a Muzeem Wsi Opolskiej w Opolu (Polsko). Akce je realizována v rámci česko-polského projektu Venkovské tradice - popularizace řemesel a lidových zvyků, který je spolufinancován z prostředků EFRR prostřednictvím Euroregionu Glacensis. Mediálním partnerem akce je portál PROPAMÁTKY.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám