Hlavní obsah

Třináctka přinesla štěstí 3. ročníku Opočenského jarmarku

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 13. května se areál střední školy v Opočně stal dějištěm 3. ročníku Opočenského jarmarku, který pořádala Střední škola a Základní škola Nové Město nad Metují, která má v Opočně své odloučené pracoviště.

Foto: Jana Melicharová

Atmosféra na Opočenském jarmarku

Článek

Sobota v polovině května v Opočně již neodmyslitelně patří Opočenskému jarmarku, který spolu s městem Opočnem pořádá zdejší střední škola. Tak tomu bylo i o té uplynulé. A tak se jejím areálem již od brzkého rána rozléhaly hlasy a zvuky, které s přípravami vždy souvisejí. Z kuchyně pak už voněly tradiční české koláčky, které se později staly hitem jarmarku.

Před desátou hodinou už bylo vše připravené ke slavnostnímu zahájení. To za město Opočno provedl zdejší místostarosta RNDr. Marian Slodičák, který ve své zdravici připomenul, že slovo jarmark vzniklo z německého Jahr, což je v překladu rok, a Markt, což je trh, a že jarmark býval něčím výjimečný.

Nebyl to tradiční trh, jarmark totiž vždy spojoval zábavu a obchod a setkávalo se na něm hodně lidí. Proto ještě popřál Opočenskému jarmarku hlavně hodně spokojených návštěvníků, úspěch a krásné počasí. Za školu pak jarmark pozdravila také její ředitelka PaedDr. Olga Talášková.

V té době už první návštěvníci ochutnávali laskominy, které pro ně připravili žáci a zaměstnanci hlavně gastronomických oborů, a pokukovali po květináčích s jarními květinami, které zase ve svých školních stáncích společně s dalšími výrobky nabízeli žáci a zaměstnanci zemědělských a technických oborů, které se ve škole také vyučují. K tomu jim dopoledne hrál žákovský orchestr ZUŠ z Nového Města nad Metují a tančily a zpívaly děti ze ZŠ České Meziříčí a Opočno. Odpoledne je pak vystřídala skupina Klapeto z Náchoda s lidovými písničkami.

Nejvíce živo ale bylo u klecí s drobnými zvířaty, která obdivovaly hlavně děti. A tak bylo často slyšet hlasité nadšení, když malému návštěvníkovi olízlo jeho ručičku telátko, které se stalo hvězdou mezi zdejšími zvířátky. Tatínci pak obdivovali vystavené traktory a nevěřícně pokyvovali hlavou nad jejich rozměry.

A protože počasí i přes krátkou přeháňku Opočenskému jarmarku opravdu přálo, mohli si v samotném závěru všichni jeho pořadatelé za Střední školy a Základní školy z Nového Města nad Metují jenom spokojeně pokývat hlavou, že se ten jeho 3. ročník opravdu vydařil.

Související témata:

Výběr článků

Načítám