Hlavní obsah

Třináctiletý Tomáš Franta vybojoval šest titulů mistra ČR

Novinky, Miroslav Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynulý víkend 3. a 4. prosince se stal pro 12leté, 13leté a 14leté plavce nejdůležitějším datem konce letošní plavecké sezóny. Nejlepší plavci ročníků narození 1997-1999 oddílu TJ Slávie Chomutov se vypravili na Zimní mistrovství České republiky.

Foto: Miroslav Volf

Účastníci MČR 13letého žactva: zleva Martin a Ondřej Šíchovi, Karla Hlavová, Štěpánka Šilhanová a Tomáš Franta

Článek

Dvanáctiletí plavci ve složení Jakub Volf, František Štemberk, Ondřej Slabihoud a Eliška Vetýšková vyrazili do dalekého Prostějova.

Jediným zástupcem, který dokázal na mistrovství vybojovat cenný kov, se stal Jakub Volf. Ten hned ve svém prvním startu sobotního programu předvedl skvělou formu a v disciplíně 100 m prsa obsadil bronzovou příčku. Formu potvrdil na závěr dne, když v poslední disciplíně 1500 m volný způsob znovu zabojoval a velkém závěrečném finiši zazářil druhou bronzovou příčkou. Ke dvěma bronzům přidal Jakub jedno páté místo na 200 m prsa a tři šestá místa na 100 m znak, 200 m znak a 400 m volný způsob. Všechny své starty navíc Jakub zaplaval v nových osobních rekordech.

Za zmínku stojí také další umístění ostatních plavců do desátého místa. Šesté místo obsadil František Štemberk za 100 m volný způsob, 8. místo Eliška Vetýšková za 200 m prsa a 9. místo Ondřej Slabihoud za 100 m prsa.

Největší a nejcennější medailovou nadílku přivezli 13letí plavci ve složení Tomáš Franta, Ondřej Šícha, Martin Šícha, Štěpánka Šilhanová a Karla Hlavová z Trutnova.

Nejlepší výkon celého mistrovství předvedl Tomáš Franta, když jako jediný dokázal zvítězit ve všech svých šesti startech. Titul mistra republiky pro rok 2011 získal v disciplínách 50 m, 100 m a 200 m volný způsob, 100 m a 200 m motýlek a 200 m znak. Navíc v disciplínách 200 m znak časem 02:12,65 a 100 m motýlek časem 1:00,80 vytvořil nové české rekordy 13letého žactva.

Skvělé výkony předvedla i Štěpánka Šilhanová, která i přes dlouhodobé zdravotní problémy s ramenem, dokázala zvítězit na stometrové motýlkové trati a může se tak pyšnit titulem mistryně ČR pro rok 2011. K titulu přidala ještě dvě bronzová místa za 100 m znak a 100 m volný způsob. V dalších disciplínách 50 m volný způsob a 100 m polohový závod se umístila na krásných čtvrtých příčkách.

Do desátého místa se dokázal umístit ještě Ondřej Šícha, když obsadil šestou příčku na 400 m polohový závod. Ostatní umístění byla nejhůře do 21. místa.

Dějištěm Mistrovství ČR 14letých plavců byly nedaleké Litoměřice, kam zavítali Radka Matuščínová, Kristýna Pěnkavová a Nikol Schindlerová. Nikomu z těchto plavkyň se však nepodařilo přivézt cenný kov. Nejblíže k němu měla Nikol sedmým místem na 200 m motýlek. Ostatní umístění plavců spadala až do druhé desítky v celkovém hodnocení.

Hned následující víkend nás čekají Zimní Poháry České republiky deseti a jedenáctiletého žactva. Desetiletí plavci vyrážejí do Plzně a ve stejný termín jedenáctiletí plavci do Berouna. Oddíl TJ Slávii Chomutov bude reprezentovat devět 10letých a osm 11letých borců. Držíme palce ať se jim daří tak, jako se dařilo jejich starším oddílovým kamarádům v uplynulém víkendu.

Fotogalerie z MČR 12letého žactva k prohlédnutí zde

Fotogalerie z MČR 13letého žactva k prohlédnutí zde

Reklama

Výběr článků

Načítám