Hlavní obsah

Třináctiletý akordeonista ohromuje svým talentem. Letos už zvítězil v Pule, Györu či Plzni

Novinky, Jana Kubáčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akordeonista Martin Kot z Napajedel na Zlínsku si letos přivezl vítězství z mezinárodních soutěží v Chorvatsku, Maďarsku, Rakousku a Ostravy. Před pár dny jeho mimořádný talent zaujal porotu národní soutěže základních uměleckých škol v Plzni natolik, že ho vyhlásila absolutním vítězem sólové kategorie.

Foto: Archiv M. Kota

Akordeonista letos vyhrál už čtyři mezinárodní a jednu národní soutěž.

Článek

Je držitelem Zlatého oříšku České televize. Získal ocenění pro mimořádně nadané žáky, které uděluje hejtman Zlínského kraje. Ve třinácti letech má tento výjimečný žák Základní umělecké školy R. Firkušného v Napajedlích za sebou takové úspěchy, o kterých se jiným jen zdá.

Reprezentoval Českou republiku v Kolíně nad Rýnem na evropském finále Eurovision Young Musicians 2014. Jeho výkon za doprovodu filharmonie WDR před slavnou kolínskou katedrálou přenášelo do jedenácti evropských zemí několik televizních stanic.

„Tato soutěž pro mě byla zatím největším zážitkem. Dostal jsem tam poprvé příležitost hrát s filharmonií,“ vzpomíná Martin Kot. Byl nejmladší účastník tehdejšího ročníku prestižní akce.

Akordeonista od té doby hrál už i s brněnskou filharmonií. V loňském roce ho ke spolupráci přizval Václav Hudeček, díky kterému stanul na pódiu vedle Kateřiny Englichové či Jiřího Stivína.

Díky mezinárodním soutěžím malý hudebník cestuje po Evropě a zpravidla si vozí nejvyšší ocenění. Petra Strašáková, jeho učitelka, však vnímá mimořádnost posledního vítězství v Plzni 7. května.

„Martin se stal absolutním vítězem sólové kategorie, které se zúčastnilo 123 nejlepších žáků ze základních uměleckých škol v republice,“ upřesňuje pedagožka a dodává, že úroveň předčila některé mezinárodní soutěže.

„S nadaným žákem jsem se za dvacet let pedagogické praxe setkala vícekrát. Martin Kot ale jako jediný dokázal plně využít a rozvinout své přirozené vlohy pro hru na akordeon. Pro mě, jako učitelku, je obrovská radost a výzva, setkat se s takovým muzikantem,“ popisuje své zkušenosti Petra Strašáková.

Martin navštěvuje ZUŠ od šesti let. První úspěch se dostavil po dvou letech, kdy se probojoval v soutěži žáků základních uměleckých škol do ústředního kola. Tehdy na své první soutěži získal 2. místo, ale toužil po stupínku nejvyšším. Při další příležitosti ho získal a navíc i post absolutního vítěze v mladší kategorii a ocenění poroty za mimořádný výkon.

„Cvičím denně dvě hodiny. Rád ale poslouchám různé interprety, zajímá mě jejich různé pojetí stejné skladby,” říká talentovaný akordeonista.

Martin také rád cestuje a využívá tak svoji dobrou znalost cizích jazyků, jejichž studium patří k jeho dalším koníčkům. Navštívil Thajsko, Indonésii či Barmu. Jeho velkým snem je pobyt v Japonsku.

Po prázdninách ho čeká mezinárodní soutěž v Castelfidardu a Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám