Hlavní obsah

Tříkrálové koupání v Dobřanech poprvé provázelo mrazivé počasí

Novinky, Petr Spálenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní 5. ročník Tříkrálového koupání konečně přinesl - poprvé v historii konání dobřanské koupačky - pravé zimní počasí.

Foto: Petr Spálenka

Příprava koryta

Článek

Teplota vzduchu -5 a teplota vody lehce nad nulou. Co více si mohla parta místních otužilců přát.

Od začátku týdne to ale nebylo vůbec jednoduché. Mráz vytrvale házel Dobřaňákům klacky pod nohy. Ti poháněni silou vůle vzdorně udržovali říční koryto bez ledu. V pátek však přišla stopka. Vodní hladina zmizela pod ledem. Jako odvetu si proto plavci uspořádali otužileckou brigádu. Šlo se tedy do plavek a za pomocí rukou se nalámalo velké množství ledu. Ten se v podobě ker odporoučel na jez, kde za hlubokého praskotu zmizel kdesi v ledové historii.

Mráz se ale stále nevzdával. Na sobotu si připravil další zkoušku v podobě nově položeného ledového koberce. Šlo se tedy do protiútoku. Vytrvalost a odhodlání hnalo otužilce vpřed. Pomocí dlouhé trubky se podařilo očistit od ledu další kus řeky. Zima však neřekla své poslední slovo a poslední noc před akcí zasypala okolí vydatnou sněhovou nadílkou.

Nedělní ráno bylo jasné. Bez pomoci místních hasičů to nepůjde. Ti poskytli člun, se kterým se během dvou hodin podařilo vytvořit největší bezledovou plochu na celém toku Radbuzy. A bylo vyhráno. Následně stačilo připravit stany, občerstvení a mohlo se vyčkávat na první plavce. Ti přicházeli společně s diváky. Během půl hodiny se plovárna zaplnila k prasknutí.

Okolo druhé hodiny se otužilci začali postupně převlékat. Následoval krátký proslov se souhrnem historie Tříkrálového koupání, poděkování sponzorům a svou chvilku si našla i krátká kulturní vložka od Vlaďky Bauerové, která také objevila adrenalin spojený ze zábavou, což pobyt v chladné vodě přináší.

Po čtvrt na tři se šlo konečně do vody. Legendárním zvoláním „do tanku v tank” se padesátka otužilců přesunula do vody, kde za obdivu přihlížejících diváků dováděli: Vladimír Iljič, samozřejmě v masce, plavci s kulichy, či jiné postavy v různých kostýmech. Pomalu se plovoucí přibližovali ke splavu. Tam proběhlo společné foto. Potom už panovala volná zábava, kterou poskytly ledové kry. To vše sledovali fotografové, kteří dravě vybíjeli akumulátory a plnili své aparáty megabajty fotek.

Následoval výlez z vody ven a za zvuků ovací, který jistě zahřál každého a jestli ne, tak určitě vyhřívaný stan, který jistě rozmrazil i toho největšího zmrzlíka.

Co říci na závěr? Že se tento kulatý ročník opravdu povedl. Díky všem kamarádům za pomoc a na shledanou příště již při šestém ročníku tříkrálového koupání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám