Hlavní obsah

Tři z pražských domů, které obývají bezdomovci

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou bezdomovci opravdu bezdomovci? Nedaleko centra Prahy je hned několik domů, které obývají nebo obývali, i když nejsou jejich. Majitelům to zřejmě nevadí a domům nevěnují pozornost.

Foto: Ondřej Kořínek

Bývalé sportovní šatny, které budou v blízké době zbourány.

Článek

Ukážeme si trojici domů, jež jsou v katastrofálním stavu, některé se blíží stavem k zbourání, jeden už bourat začali. Oním jedním domem, nebo spíš bývalými sportovními šatnam, je stavení na Ohradě v Praze 3. Známé místo jako bývalé štěrkové hřiště. Bývalé šatny byste ve zbytcích budovy nepoznali, možná když budete hodně odvážní a vstoupíte dovnitř.

S tímto místem pro azyl bezdomovců bude ovšem v blízké době konec. Městská část pronajala pozemek s hřištěm nadšené partě mladých lidí, kteří tam chtějí obnovit hřiště a postavit dřevěné občerstvení. Stavět tam není možné, protože pod hřištěm je bývalý železniční tunel.

Druhý a třetí dům, které jsou v katastrofálním stavu, najdete u ulice Malešické. Ve větším domě, který by při velkém úsilí šel ještě zrekonstruovat, bydlel starší pán, který před časem zemřel, a od té doby dům chátrá a je na prodej. I z prvního pohledu je jasné, že bývá obydlen bezdomovci nebo dalšími nepřizpůsobivými osobami.

Rodina v domě vařila i poslouchala rádio

Hned vedle najdeme další dům, který už není možné obývat. Majitel vedlejšího pneuservisu nechal střechu a patro domu strhnout, aby se zde žádné osoby nemohly pohybovat. Předtím tam bydlela romská rodina, která měla i kamna na vytopení jedné místnosti, rádio a v noci svítili svíčkami. Tvrdí to jeden z místních obyvatelů.

Podle katastru objekt zatím patří ČD. „Na tento pozemek je stále platná nájemní smlouva na byt. Nicméně nájemník se má 28. dubna vystěhovat a předat nám objekt. Nedokážu nyní říci, jak s uvedeným objektem naložíme. Každopádně bude po odchodu nájemníka zabezpečen,“ řekl Radek Joklík z tiskové oddělení ČD.

Městská i státní policie provádí v těchto domech časté kontroly a vykazuje tyto osoby. Majitelé pozemků ale nevěnují moc pozornosti zabezpečení těchto domů a tak dochází k jejich postupnému chátrání a znehodnocování.

Reklama

Výběr článků

Načítám