Hlavní obsah

Tři králové v Popicích potřetí žádali o pomoc potřebným

Novinky, Petra Venutová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již třetím rokem probíhala v Popicích u Znojma Tříkrálová sbírka Charity České republiky. Tříkráloví koledníci se vydali od domu k domu, aby poprosili o dar na pomoc potřebným.

Foto: Petra Venutová
Článek

Tříkrálová sbírka má na začátku roku již tradičně své místo. Děti se sejdou na faře, kde se převléknou a odtud jdou po celé vesnici. Zastavují se u každých dveří s písní na rtech: "My tři králové jdeme k vám, štěstí zdraví vinšujem vám..."

Přinášejí lidem radostnou zvěst o narození Spasitele a prosí o dar pro lidi, kteří jsou v nouzi, nemocní, opuštění, zkrátka pro všechny závislé na pomoci nás ostatních.

Posvěcenou křídou píší na dveře počáteční  písmena K+ M+B + 2011. Lidově se traduje, že jsou to počáteční písmena Kašpar, Melichar, Baltazar. Vycházejí však patrně z latinského +C+M+B  - Christus mansionem benedicat (Kristus žehnej tomuto domu).

Lidem, kteří jim otevřou dveře, rozdávají cukříky, kterými je obdarovávají. Pro děti je to také zkušenost, že mají být vnímaví k potřebám druhých, těch, kteří si sami pomoci nemohou. 

Reklama

Výběr článků

Načítám