Hlavní obsah

Tři hodiny skvělé muziky od Petra Kocmana a jeho hostů

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelé tři hodiny trval koncert Petra Kocmana v pražském divadle Gong. Petr vystoupil se svou kapelou PK Band a svými hosty, zpěvákem Janem Nedvědem a skupinou Monogram.

Foto: Petr Mráček

Petr Kocman v divadle Gong

Článek

Zaplněné divadlo Gong zažilo doslova písničkový maratón. Petr Kocman, který působí na scéně country hudby již 20 let, slavil ve velkém.

Vzpomínalo se na slavná jména, jako byli Michal Tučný, Pavel Bobek, Pavel Vrba, Zdeněk Rytíř, ale hlavně se zpívalo. Petrovi udělal největší radost Honza Nedvěd, který vystoupil před publikum po osmi měsících. Výborným zpestřením bylo vystoupení skupiny Monogram.

Před koncertem jsme s Petrem udělali krátký rozhovor.

Spolupracujete se špičkami české country hudby. Jaké to je s některými spolupracovat, čeho si na nich vážíte?

Všichni Ti zmiňovaní a mnozí další hudebníci a kumštýři, jak já láskyplně říkám komedianti, si mě podle svých slov vlastně vychovávali. Tohle si jako první uvědomil a pojmenoval Honza Vyčítal, když mi dal v mých 18 letech nabídku ke Greenhorns. A teď zrovna minulý týden si nad to na jevišti, když mě uváděla jako hosta na svém koncertě, vzpomněla Věra Martinová a přišlo jí to strašně legrační: jak by ji tehdy napadlo, že jednou tenhle malinkej chlapeček bude s ní hrát a zpívat na jednom jevišti. Vážím si každé zkušenosti v životě a snažím se naslouchat, především u starších a zkušenějších, a měl jsem to štěstí, že všichni ti, o kterých se teď bavíme, mi něco „dali“, naučili, nasměrovali a cením si na nich jejich profesionality, zvládnutého řemesla a neutuchající touze pořád se radovat z muziky – což nás mimo jiné spojuje.

Zatím poslední Vaše album vyšlo v roce 2008. Jak se líbilo vašim fanouškům?

To by snad bylo nejlépe se zeptat přímo jich. Ale soudě podle toho, jak si desky kupují, zpívají si moje písničky a ptají se mě, kdy a kde kterou uslyší živě, tak si troufnu tvrdit, že se jim snad moje muzika líbí a něčím je oslovuje. Což mě velmi těší a je to příjemný hnací motor.

Přineslo nějaký hit?

Vždycky z CD vzejde nějaký okruh písniček, které se hrají v rádiích a na koncertech, což je jakási přirozená selekce, na kterou patrně nejvíc reagují posluchači a fanoušci, kteří sami dají najevo, co se jim líbí nejvíc, i když je to pochopitelně různé. Sdělovací prostředky v tom hrají nemalou roli. Takže měl-li bych mluvit o nějakém hitu, pak je to určitě duet s Luckou Vondráčkovou „Já to nejsem“, který dostal v televizní hitparádě Leoše Mareše „Eso“ diamantové Eso za asi šestinásobné první místo. Takže mám-li odpovědět konkrétně na konkrétní otázku - ano, tohle byl určitě velký hit z CD Crazy Man.

Kdy plánujete nové CD?

Materiál na nové CD mám do jisté míry nashromážděn. Ovšem, nejdřív musím splnit slib fanouškům - letos mi vyjde očekávané Best Of, na kterém budou písničky, které jsem natočil za posledních 20 let na přibližně 100 alb. Mnohé z těch písní už ani nejdou nikde sehnat, CD jsou vyprodána a posluchači, kteří ty písničky znají z rádia, nebo koncertů, se jich stále dožadují. Proto bych jim to rád zkompletoval, ať to mají pohromadě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám