Hlavní obsah

Třetí ročník ostravského festivalu Musica Pura představí na sto účinkujících z různých koutů Evropy

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm týdnů zbývá do začátku 3. ročníku festivalu Musica Pura v Ostravě, který se uskuteční od 22. do 25. listopadu. Čtyřdenní svátek instrumentálních i pěveckých kreací inspirovaných lidovou hudbou přinese pestrobarevnou paletu stylů, žánrů v podání stovky účinkujících z různých koutů Evropy...

Foto: Musica Pura
Článek

„Novinkou třetího ročníku bude nový koncertní prostor Studio 1 Českého rozhlasu Ostrava, kde proběhne čtvrteční program festivalu. Ostatní tři koncerty se uskuteční v již velmi dobře osvědčeném Divadelní sále Domu kultury města Ostravy. Také letos nabízíme návštěvníkům věrnostní slevu. Při koupi tří vstupenek na tři koncerty v DKMO obdrží vstupenku na čtvrteční rozhlasový koncert zdarma. Tento bonus nazýváme 3+1 QUATTRO PURISSIMO a všem skalním příznivcům festivalu jej vřele doporučujeme,” prozradil Jan Rokyta, ředitel a dramaturg festivalu.

Zahajovací koncert festivalu bude ve znamení setkání dvou velkých orchestrů z obou největších moravských měst. Letošním vzácným hostem rezidenčního tělesa Ostrava Cimbalom Orchestra bude Orchestr lidových nástrojů Vojenského uměleckého souboru Ondráš. Profesionální folklorní těleso z Brna pod primášským smyčcem Jaromíra Kučery předvede své instrumentální i pěvecké umění spolu s dívčím sborem a celou řadou sólistů. Výtěžek ze zahajovacího koncertu bude věnován na podporu hudebního vzdělávání romských dětí. 

Ve čtvrtek 23. listopadu společně zamíříme do koncertního studia Českého rozhlasu Ostrava. Úspěchy ověnčený slovenský Balkansambel nabídne symbiózu balkánské hudby a jazzových ingrediencí, okořeněných neobvyklou invencí a poctivou aranžérskou prací multiinstrumentalisty a uměleckého vedoucího Marka Pastírika. Na své si přijdou fandové tradičního bulharského folkloru, ale i milovníci jazzu či worldmusic.

Osobnost básníka Petra Bezruče je opředena spory o autorství Slezských písní. Zdá se dokonce, jako kdyby si česká společnost chtěla více užívat senzace z této rozporuplné diskuze, než veršů samotných. „Svého” Petra Bezruče přijde moudrým a procítěným přednesem uctít český herec a recitátor Alfred Strejček, sekundovat mu bude kytarový virtuóz Štěpán Rak, ale i nadžánrová kapela Ensemble Flair, jakož i speciální a pro tento koncert exkluzivně sestavený mužský pěvecký sbor Pueri et viri pod vedením sbormistra Josefa Surovíka. Nedílnou součástí pořadu "Pocta Petru Bezručovi" bude i projekce fotografií z přírody Moravskoslezských Beskyd od frenštátského fotografa Vlastimila Bjačka.

Kdo měl již možnost slyšet hudebního mága Mariuse Predu, který je virtuózem na celou řadu hudebních nástrojů, pochopí, že se stal svědkem neobvyklé hudební dimenze či snad dokonce úsměvně dokonalé invence kdesi shůry...

„Marius Preda přijíždí letos do Ostravy po třetí a vzhledem k jeho plánům a koncertnímu vytížení na několika světových kontinentech je dosti pravděpodobné, že to bude na nějaký ten čásek jeho poslední vystoupení ve střední Evropě... Z toho důvodu velmi doporučujeme navštívit koncert pod názvem The Predators!,” pozval ředitel festivalu.

Mariusovými společníky budou zkušení jazzoví muzikanti z různých koutů Evropy. Velkým a zajisté dostatečně sladkým bonbónkem festivalu bude účast Mariusových talentovaných synů: klavíristy Eduarda Predy a kontrabasisty Thomase Predy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám