Hlavní obsah

Třetí ročník Lipno Ice Marathonu byl opět jedinečný

Novinky, Adéla Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V předchozích letech si závodníci vyzkoušeli dva různé typy tratě. Letošní rok je odměnil kombinací. Na své si tak přišli nejen ti, které oslovila trasa závodu po souši, ale i závodníci, kteří se těšili na běh po ledě. Pořadatelé totiž účastníky letošního ročníku vedli kombinovaným terénem.

Foto: Václav Pancer

Trať závodu vedla i po ledě

Článek

Poradit si s takovým terénem nebylo tak jednoduché, jak se na první pohled zdálo. Nejkritičtější byly přeběhy z ledu na pevninu a obráceně.

„Led je při břehu v důsledku kolísání vodní hladiny velmi nestabilní a závodníci se mohli kdykoliv prolomit,“ popsal stav některých úseků tratě Petr Beneš, organizátor závodu. „Trasu závodu jsme však vedli tak, aby si účastnici užili pohybu na ledě co nejvíce, a zároveň nebyla ohrožena jejich bezpečnost. I z toho důvodu byli po celé trati rozmístěni záchranáři,“ doplnil.  

Bezpečnost zajišťovali vodní záchranáři z Českých Budějovic a hasiči z Černé v Pošumaví a Frymburku. Nechyběla ani vznášedla, která pořadatelé mají pro případ rychlého transportu a zároveň jako dozor nad závodníky na ledové ploše.

„Přestože záchranáři nemuseli zasahovat, jsou při takovém podniku, kdy vysíláme běžce na relativně nestabilní led, opravdu potřeba a vážíme si spolupráce s nimi. Bezpečí závodníků je pro nás prioritou,” komentoval přítomnost záchranářů Beneš.

Nejstaršímu běžci bylo 69 let

„Letošní ročník se mi líbil nejvíce. Běžel jsem již předchozí dva – ten první, který byl vedený při břehu Lipna, i druhý, který se běžel celý po ledě. Ten letošní, kombinovaný byl ale nejlepší. Bylo to pestré, střídání terénů i převýšení mi vyhovovalo, za mě rozhodně nejkrásnější verze. Moc jsem si to užil,” ohodnotil trať závodu Jan Dolejš, nejstarší účastník Lipno Ice Marathonu.

V maratonu zvítězil Jan Francke z Jablonce, ten si závod také pochvaloval. „Byla tu jedinečná atmosféra, přijela spousta kvalitních běžců a sportovců, cítil jsem se tu dobře a rád se sem vrátím, je to velmi nevšední závod.“

Skutečný ledový pohár

Celkově nejrychlejším na maratonské trati byl Ondřej Pína, startoval v kategorii Freestyle a pro první místo si dojel na kole. Domů si za to odvezl hlavní cenu běžecké lyže a skutečný ledový pohár.

„Organizátoři mi řekli, že je putovní, ať se o něj dobře starám a příští rok ho s sebou přivezu. Uvidíme. Dám ho do mrazáku a třeba vydrží, až za rok zase přijedu závodit,” řekl se smíchem nevšední trofej celkový vítěz maratonu.

Ledové stupně 

Autorem ledového poháru a ledových stupňů vítězů je sochař Jiří Genzer. Nevšední ledové stupně ještě doplnil několika ledovými sochami.

Vítězný ceremoniál tak probíhal na opravdu kluzkých a zmrzlých ledových stupních vítězů, které k Lipno Ice Marathonu prostě patří.

Jediný a jedinečný 

Lipno Ice Marathon je náročný závod. Je jediným v širší střední Evropě. Letošní ročník, potvrdil, že organizátoři jsou připraveni na všechny druhy počasí a závod připraví v neměnné kvalitě.

Ať už se koná na ledě, na souši nebo v kombinaci, vždy má co nabídnout. „Kde jinde si můžete zasportovat na ledě pod dozorem záchranářů, a posunout své fyzické hranice než v Lipno Ice Marathonu? Tak trénujte, 4. ročník odstartuje již 9. února 2019!“ zvou všechny milovníky pohybu organizátoři závodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám