Článek
Maso na grilu s jeřabinovou omáčkou patří mezi pokrmy, které mají od dubna v jídelníčku šumperské kavárny PředMěstí označení Czech Specials, gastronomickou známku zaručené české speciality. Do tandemu značky se přiřadil také tradiční trhanec, který nese označení Czech Specials z regionu. Kavárna se zařadila mezi 396 podniků v České republice, které certifikát získaly.
„Dlouhodobě se zaměřujeme na místní suroviny, hledáme staré tradiční recepty a zařazujeme je do nabídky. Získání certifikátu tak je oceněním našeho dvouletého snažení na poli gastronomie v regionu,“ uvedla Tereza Schreiberová, zakladatelka kavárny PředMěstí.
Přidělení certifikátu Czech Specials je podmíněno danými pravidly a návštěvou komise z řad oborníků. „Je to jako kontrola, která si objedná jídlo, zhodnotí je a ještě vyzkouší personál," popsala průběh certifikace Schreiberová.
Ani po certifikaci nemají restauratéři jistotu, že jim označení zůstane. „Po třech letech se komisař již neohlášeně dostavil opětovně a kontroloval stejné věci, které byly součástí kontroly na počátku certifikace. Prodloužení není automatické a naštěstí to komisaři stíhají kontrolovat. Projekt Czech Specials tak není pouhou bublinou kvality, kterou si jednou nalepíte na dveře provozovny, a visí tam, dokud sama neodpadne,” uvedl svou zkušenost Tomáš Drápal z dalšího certifikovaného zařízení v Jeseníkách v obci Branná. Tam mají Czech Specials od roku 2011.
Kavárna PředMěstí patří mezi první certifikované restaurace v Šumperku. Zařadila se tak do národního systému označení kvality služeb a standardů nabídky české a regionální kuchyně. Kavárna je výjimečná také svým pojetím zaměstnávání zdravotně hendikepovaných lidí, a to na různých profesních pozicích. Zdejší zákazníky obsluhuje číšník se zbytky zraku, aniž by si toho na první pohled všimli. Vyhledávanými se staly i tematické gastronomické večery či víkendové akce.
Sociální podnik PředMěstí se zařadil mezi 396 certifikovaných zařízení v České republice.