Hlavní obsah

Třebíč se pyšní prvními dvěma Gentlemany silnic

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned dvě ocenění Gentlemana silnic v Třebíči společně předaly Česká pojišťovna a Policie ČR. V pořadí 77. a 78. titul získali Lucie Čechová a Jaroslav Čaněk, kteří zachránili začátkem března život mladému muži, jehož vůz se srazil s vlakem.

Foto: Archiv ČP

Lucie Čechová a Jaroslav Čaněk jsou prvními Gentlemany silnic na Třebíčsku

Článek

Řidič Nissanu nerespektoval na nechráněném železničním přejezdu mezi Mikulovicemi a Kojeticemi  výstražné zařízení a vjel přímo pod vlak mířící do Znojma. Železný kolos vůz odmrštil o několik metrů dál na zabezpečovací zařízení. Mladý řidič ze zdemolovaného vraku vylezl, vzápětí se ale v mdlobách zhroutil na silnici. V tom okamžiku už k němu doběhl strojvedoucí Jaroslav Čaněk, který okamžitě po srážce přivolal pomoc.

"Začal jsem zjišťovat, zda je pán při vědomí a jak vážná jsou jeho zranění,“ vrací se ke sledu rychlých okamžiků Jaroslav Čaněk. Zároveň si posteskl nad smutným faktem, že i když se na místě neštěstí srotil početný dav lidí, nikdo zraněnému nepomohl.

Naštěstí měl zdatnou pomocnici v podobě kolegyně, vlakvedoucí Lucie Čechové. Ta po kontrole a uklidnění cestujících přiběhla ke zraněnému se zdravotním kufříkem. "Kolega začal mladého muže ošetřovat, já zavolala záchranku a pomáhala mu,“ popsala další momenty zásahu Lucie Čechová. „Zraněného jsme poté zabalili do izolační deky a do příjezdu záchranky pak pomáhali s uklidňováním cestujících ve vlaku," dodala.

„Jen díky perfektní spolupráci s kolegyní jsme dokázali čelit vyhrocené situaci. Člověk zkrátka nemůže dlouho přemýšlet a musí se rychle rozhodnout. Naštěstí jsme ale zvyklí jednat rychle i v situacích, kdy jsme odkázaní jen sami na sebe,“ uzavřel Jaroslav Čaněk.  

Jen díky jejich nezištné a hlavně rychlé první pomoci mohl být následně řidič Nissanu se středně těžkými zraněními převezen do nemocnice v Brně.

Gentlemani silnic získávají kromě originálního certifikátu také chytrý mobilní telefon s nainstalovanou aplikací Pojišťovna. S její pomocí mohou jakoukoli nehodu velmi rychle nejen nahlásit policii, záchranné službě nebo hasičům, ale také mají při ruce praktické a zdravotnickými odborníky ověřené rady, jak poskytovat první pomoc. 

Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo 78 lidí (z toho 13 žen) na 36 místech po celé České republice. 

Reklama

Výběr článků

Načítám