Hlavní obsah

Tramvajová smyčka a nové parkoviště vznikne v Ostravě u Černého potoka

Novinky, Josef Zajíc

Nové parkoviště, které bude v režimu park and ride - tedy zaparkuj a jeď, se začne stavět v červenci u tramvajové smyčky v Hlučínské ulici v lokalitě Černý potok v Ostravě - Přívoze.

Foto: Josef Zajíc

Pohled ze Slovenské ulice na ulici Hlučínskou směr budoucího parkoviště.

Článek

Cílem stavby parkoviště je omezit, po vzoru moderních evropských metropolí, počty vjíždějících aut do centra, kde jsou omezené možnosti parkování.

Po dobudování parkoviště a nové moderní smyčky tramvají budou mít řidiči přijíždějící do Ostravy od Hlučínska možnost odstavit auto na parkovišti a pohodlně pokračovat městskou hromadnou dopravou (MHD) nebo na sdílených kolech.

Parkoviště bude určeno především pro automobily lidí, kteří denně přijíždějí do Ostravy za zaměstnáním ve směru od Hlučínska nebo sjíždějí v této lokalitě z dálnice D1. Cílem je snížit počet aut vjíždějících do centra, kde je nedostatek parkovacích míst. Zmenší se tím také emise z dopravy, které znečišťují ovzduší v Ostravě.

"Nové parkoviště je jedním z několika připravovaných projektů, které mají pomoci s řešením parkování a motivovat používání ekologičtějších forem dopravy - kvalitnější MHD a městské cyklo dopravy. Věříme, že obě formy budou lidé využívat k tomu, aby se po zaparkování na Černém potoku dostali pohodlně do centra města nejen tramvají a dalším prostředky MHD, ale také na sdílených kolech. Na samotnou úpravu naváže úprava křižovatky Hlučínská a Slovenská, která zlepší napojení na nově vznikající parkoviště," informuje investiční náměstkyně primátora města Ostravy Zuzana Bajgarová.

Vítězem veřejné zakázky na realizaci parkoviště je společnost Jankostav. V řízení, do kterého se přihlásilo celkem šest firem, nabídla nejnižší cenu 19,3 milionu korun bez DPH - 23,3 milionu s DPH. Parkoviště dle smlouvy bude hotovo do 22 týdnů od chvíle, kdy zhotovitel převezme stavbu. Stavět se bude podle projektové dokumentace, kterou zpracovala společnost SHB.

Podle náměstkyně Bajgarové bude se také o prázdninách v lokalitě Černého potoka kompletně rekonstruovat tramvajová smyčka. Upravovat se bude poloha kolejí tak, aby bylo následně možné umístit ve vjezdu do smyčky novou příjezdovou komunikaci na parkoviště. Tramvajové nástupiště budou přeměněna na bezbariérová. Investorem stavby tramvajové smyčky za 45 milionů korun je Dopravní podnik Ostrava. Provádět ji bude společnost OHL ŽS.

"Cestujícím MHD i řidičům, kteří odstaví své vozidlo na parkovišti, zajistí plánovaná rekonstrukce tramvajové smyčky vyšší bezpečnost i komfort. Na nových zastávkách budou lépe chránění proti větru a dešti, k dispozici jim budou veřejné toalety. O odjezdech spojů MHD do centra města bude cestující i řidiče přijíždějících osobních aut informovat automatický systém," popsal budoucí situaci ředitel DPO Daniel Morys.

Po celou dobu výstavby parkoviště, od července do půlky prosince, bude lokalita průjezdná jen jedním pruhem. V červenci a srpnu nebudou tramvaje z důvodu rekonstrukce kolejí na smyčku zajíždět. Přesměrovány budou na Hlavní nádraží.

Podrobnosti k organizaci okolo Černého potoka město Ostrava i Dopravní podnik Ostrava zveřejní s předstihem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám