Hlavní obsah

Tramvaj připomíná celoroční projekt Shakespeare Ostrava 2016

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Shakespeare Ostrava 2016 vstupuje do třetí třetiny kalendářního roku 2016. Od 23. dubna, kdy jsme si připomínali 400. výročí od smrti Williama Shakespeara, se do projektu zapojilo 40 nových divadelních inscenací, 6 koncertů a 4 projekty v rodné řeči dramatika.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 10.9.2016 Projekt Shakespeare Ostrava 2016 je ve třetí třetině. Tramvaj Ostrava žije Shakespearem.

Článek

Mimo to navštívili příznivci literatury 10 akcí Knihovny města Ostravy, lidé zhlédli 20 hostujících představení a fanoušci divadla a Shakespeara pak zvláště vyslechli více než deset odborných přednášek.

O této skutečnosti informovali zástupci institucí na tiskové konferenci na Magistrátu města Ostravy. Zúčastnili se ředitel Národního divadla moravskoslezského (NDM) Jiří Nekvasil, Andrej Harmečko, ředitel Kulturního centra Cooltour Ostrava, Marcela Bednaříková, tisková mluvčí NDM, Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu, náměstek primátora města Ostravy Zbyněk Pražák, koordinátorka projektu Shakespeare Ostrava 2016 Zuzana Vinklárková a Petr Kopecký z Ostravské univerzity.

Ostravou se nechaly inspirovat 4 projekty site - specific. Poslední byl projekt Po Hamletovi, divadelní pouť polského dramatika Jerzyho Żurka v režii mladého režiséra Josefa Kačmarčíka.

V neděli 11. září mohou zájemci zhlédnout ve Staré aréně divadelní představení Sen z moci svatojánské, kdy čtyři herci za šedesát minut předvedou souborné dílo Williama Shakespeara.

Na 23. září chystají organizátoři, pod vedením koordinátorky projektu Zuzany Vinklárkové, odpoledne plné tematických workshopů, večer nadívaný divadlem a noc ve znamení tajuplných světel. Akce se koná první podzimní pátek pod záštitou Klubu Atlantik - Centra kultury a vzdělávání Moravská Ostrava pod názvem Shakespeare v parku aneb Sen noci Ostravské.

26. září v 18 hodin bude pro zájemce připraven ve společenském sále hudebního oddělní Knihovny města Ostravy hudebně - literární pořad Hudba má tu moc, ač se to nezdá, z dobra zlo udělat a dobro ze zla... Posluchači uslyší Shakespearovské sonety v podání Alfréda Strejčka za doprovodu hudby anglických skladatelů.

Pro všechny Ostravany je také připravena shakespearovská tramvaj plná knih s divadelními hrami a sonety Williama Shakespeara. Tramvaj jezdí ve všední dny na lince 8, tedy od konečné v Ostravě-Porubě, Vřesinské po konečnou v Ostravě na Hlavním nádraží a zpět.

V sobotu a v neděli jezdí na lince 7. Vyjíždí z konečné ve Výškovicích až po konečnou v Ostravě-Porubě na zastávce Vřesinská. Kromě toho, že v tramvaji vybízí k návštěvě shakespearovských akcí, také mohou lidé slyšet audiospot.

V tramvaji na sedačkách jsou pověšeny kapsáře s knihami, které nabízejí  čtení divadelních her či sonetů Williama Shakespeara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám