Hlavní obsah

Tradiční česká zabijačka na vánočních tržištích

Novinky, Lenka Sehnalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Farmářská tržiště zahajují svůj vánoční provoz tradiční českou zabijačkou a zvou tak všechny své příznivce na tyto opulentní hody.

Foto: Lenka Sehnalová
Článek

Každá z tradičních zabijaček se koná u příležitosti otevření Vánočních tržišť Jiřák (1. 12.), Kubáň (7. 12.) a Náplavka (4. 12.).  

Ačkoliv je zabíjačka vesnická záležitost, chceme tuto letitou tradici přinést i na městská tržiště. Hned z kraje můžeme uklidnit rigidní zastánce práv zvířat, protože pobíhat čuníka nikdo na tržišti neuvidí, ale zároveň potěšit gurmány, protože výsledné pochoutky budou tradiční a poctivé. 

A poněvadž byla často zabijačka na vesnicích i příležitostí k setkání rodinné sešlosti a přátel, bylo by hezké, aby se i u těch našich sešli kamarádi, sousedé i náhodní hosté.    

Všichni se mohou těšit na domácí jitrničky, kroupová i žemlová jelítka, tlačenku světlou i tmavou, prejty, sulc a konečně i na teplu kuchyni – na opravdový zabíjačkový guláš, ovarové kolínko a kroupovou černou polévku. Křenu, hořčice, vejmrdy a dobrého chleba nepočítaně. Pro zpestření a pro pravé labužníky budou naši řezníci na grilu opékat jitrničky, jelítka a klobásy.   K zabíjačce patří samosebou kvalitní domácí kořalka a tak domácí pálenky budou v pozoru.  

A kdy že se to všechno semele? První bude na Jiřáku 1. prosince (středa) od 11.00. Druhá pak v sobotu 4. prosince na Náplavce od 11.00, poslední v tomto roce na Kubáni v úterý 7. prosince také od 11.00.  

Vánoční provoz Farmářských tržišť:

Farmářské tržiště Kubáň - od 7. 12. do 23. 12. denně 10 – 19 hod Farmářské tržiště Jiřák - od 1. 12. do 23. 12. denně 10 – 19 hod Farmářské tržiště Náplavka - první 3 soboty v prosinci 9 – 17 hod

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám