Hlavní obsah

Tradiční 18. Břevnovské posvícení se nezadržitelně blíží

Novinky, Jaroslav Duffek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolek břevnovských živnostníků zve 7. až 9. října veřejnost na 18. Břevnovské posvícení u Břevnovského kláštera. Dojedete k nám tramvají číslo 22 a 25, stanice Břevnovský klášter. Základem každého posvícení je jídlo a pití. Obojího bude o víkendu v Břevnově dostatek.

Foto: Jaroslav Duffek
Článek

Nedaleko hlavního pódia najdete stánky s občerstvením a pochutinami, které k břevnovskému posvícení neodmyslitelně patří. Stánky s pečenými husami a kachnami, knedlíkem, zelím a husími játry v husím sádle. Dále stánky s bramboráky, bramborovými spirálkami a grilovanými žebry.

Pokud dostanete chuť na něco sladkého, najdete zde třeba palačinky či trdlo. Naproti najdete stánek s grilovaným býkem, pečenou šunkou, chléb se škvarkovou pomazánkou nebo stánek se sudovým vínem, burčákem. Připravujeme pro vás spolkový stánek, ve kterém budou k zakoupení historické pohlednice Břevnova, publikace Uličník a knihy o historii i současnosti Prahy 6.

V restauračním stanu Plzeňského prazdroje můžete ochutnat piva z jejich produkce, mimo jiné také polotmavý a tmavý Master a letos nově Velkopopovického kozla. K jídlu si budete moci pochutnat například na špekových knedlících, výpečcích nebo teplých jaternicích či dršťkové polévce.

První várku piva Benedictus slavnostně nabídne k ochutnání i Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha. A má na co navazovat. Z Břevnova totiž pochází první zmínka o vaření piva v českých zemích.

Pokud projdete kolem rybníka, najdete již tradiční a neodmyslitelnou staročeskou vesničku, ve které opět nebude chybět celodenní program žongléra Vítka a ještě větší počet prodejních a řemeslných stánků než loni. Pro vaše pohodlí jsme i letos připravili přístup do vesničky cestou nad rybníkem.

Ve vesničce bude např. staročeská krčma, stánek pivovaru Herold, burčák, medovina či pravé ovčí sýry. Novinkami ve vesničce budou dobové stánky s některými řemesly jako např. s tkalcovským stavem, kovářem či foukačem skla.

Hned vedle staročeské vesničky bude pro děti připraveno několik dílniček, kde si mohou procvičit svoji šikovnost při malování, výrobě svíček, nebo např. v keramické dílně. Dále zde bude stan Stanice techniků DDM a předvádění učňovských řemesel.

Svůj program pro děti si připravili i břevnovští skauti. Pro zájemce bude také připraven stánek poznávání předmětů denní potřeby pouze za pomoci hmatu se speciálními klapkami na očích. S těmito klapkami si budou také zájemci moci vyzkoušet projít překážkovou dráhu s bílou holí. Starším deseti let nabízíme pro srovnání projít si tutéž trasu s holí a vodícím psem.

V sobotu i neděli je od 19.05 připraven ohňostroj. Vstupné do areálu se žádné neplatí, i když je možné, že někteří vystupující budou v duchu dávných tradic vybírat za svá vystoupení do klobouku. Ale jinak je program volně přístupný všem, kteří přijdou.

Na pódiu vystoupí řada hudebních skupin a umělců. Např. The Beatles revival, Bluesberry, LuŠtěLa nebo Purple Mania (Deep Purple revival).

Podrobné informace jsou na: www.spolekbrevnovskychzivnostniku.cz

Související témata:

Výběr článků

Načítám