Hlavní obsah

Tomáš Graumann, jedno z dětí, které zachránil Nicolas Winton, na besedě v Poličce

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tomáš Graumann se narodil roku 1931. Když v roce 1939 Sir Nicolas Winton zachraňoval z protektorátu Čechy a Morava židovské děti, bylo malému Tomášovi pouhých 8 let. Přesto si svůj příběh o záchraně života před plynovými komorami pamatuje a předává jej dál…

Foto: Alena Jandlová
Článek

Tomáš Graumann byl jedním z 669 dětí, které zachránil Sir Nicolas Winton, jenž byl britským makléřem a humanitním pracovníkem, který se během své dovolené v zimě roku 1938 zapojil do záchrany židovských dětí z Československa a pomáhal jim se dostat do Anglie až do vypuknutí války. První Kindertransport byl vypraven z Prahy 14. března roku 1939, poslední měl vyjet 1. září. Bohužel se tak nestalo a z dětí, které jím měly odjet, nepřežilo holokaust ani jediné…

Tomáš Graumann byl jedním z mála dětí, které svou druhou šanci na život dostalo, a proto se rozhodl tento dar „vrátit“. Když dospěl, stal se misionářem na Filipínách a nyní jezdí po českých školách a různých organizacích, kde vypráví všem, kteří mají chuť naslouchat, o svém znovuzrození. Vykládá mladým lidem o hrůzách, které válka přinesla, aby se již nikdy neopakovaly.

Součástí besedy, jenž se konala v přednáškovém sále Centra Bohuslava Martinů v Poličce, byla i projekce dokumentárního filmu o zachránci 669 židovských dětí -  Síla lidskosti. Přestože od druhé Světové války uběhly již desítky let, je dobré si minulost připomínat a vyvarovat se tak chyb, kterých se můžeme dopustit i dnes.

Výběr článků

Načítám