Hlavní obsah

Tim Mitchell svým temperamentem rozžhavil písecké publikum

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hudebním sále Kulturního domu vystoupil 15. března americký kytarista a zpěvák Tim Mitchell se svojí kapelou. Ve své kariéře si zahrál s Carlosem Santanou, Buddy Guyem nebo nedávno zesnulým Princem.

Foto: Václav Turek
Článek

Samo jméno Tim Mitchell u nás zas tak známě není, leč kdo předem pobrouzdal po internetu a na koncert dorazil, rozhodně neprohloupil.

Úvodní Mitchellova hlasová exhibice ve skladbě Most Beatuful Girl zkraje navodila, že kytaristovou nejtypičtější hlasovou polohou je černošky hladký sametový falzet, nicméně frontman záhy přešel skokem do temného basu, aby pak obě rozličné polohy střídal, jak nenasytný milovník ty jiné při chvilkách lásky. Kapelu tvořila dále ryze evropská sekce – rodákovi z Oklahomy sekundoval bubeník a druhý kytarista ze sousedního Německa, basu bravurně tvrdil jižan ze země španělské.

Pochopitelně publikum reagovalo především na známé hity, jako byla např. píseň Stand By Me, labužník pak mohl vychutnat slapující techniku na kytaru v části sóla tradicionálu Hey Joe, rockerům bytostně spjatého s verzí Jimi Hendrixe. Instrumentální výkony byly především doménou Mitchellovou, nicméně prostor dostal i druhý kytarista a dal najevo, že taky není žádný "přicmrndávající" začátečník. 

Finálním přídavkem byla „santanovka“ Oey Como Va, kterou Carlos nahrál na LP Abraxas již v roce 1970, pochází však z pera Tita Puente. Jak tomu často bývá, z komunity píseckých muzikantů nebylo vidět mezi publikem prakticky nikoho, přestože se jednalo o mimořádnou akci a živou hudební lekci. Přítomní za svižnou porci blues, rocku a funku, stejně jako za sympatický projev, odměnili band bouřlivým aplausem.

Koncert pořádalo CKMěstaPísku, pro příznivce dobré muziky má nachystáno na duben např. vystoupení Richarda Müllera, skupiny Čechomor nebo Moniky Načevy s Michalem Pavlíčkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám