Hlavní obsah

Těrlické žáby budou mít pět tunelů

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V příštím roce se již nebudou muset žáby na Těrlické přehradě u Havířova obávat, že je přejede auto. Pod silnicí č.11 se budují tunely, aby jarní migrace žab za rozmnožováním byla v klidu.

Foto: Josef Zajíc

Ropucha obecná ( bufo bufo) , duben 2011, slepé rameno u Odry

Článek

Projekt s názvem Odstranění migrační bariery pro obojživelníky má vytvořit pět průchodů obojživelníkům, a to především žábám, aby se mohly v jarním období migrace za rozmnožováním dostat z jižních mokřadů do přehrady.

V jarním období okolo poloviny března se žáby probouzejí z hibernace a vydávají se na místo rozmnožování. Celá hromadná migrace se děje převážně v noci. V bezpečném transferu jim brání silnice č. 11 z Těrlicka směrem Český Těšín. Kromě pěti průchodů pod komunikací budou vybudovány i naváděcí plůtky a opevněné hráze včetně zpěvněné paty průchodů.

Stavba byla zahájená 17.prosince 2010 a bude ukončena 31.března 2012. Cena za dílo je 6,1 miliónu korun. Z toho zaplatí EU 5, 5 miliónu. Zbytek doplatí Státní fond životního prostředí a Moravskoslezský kraj.

Do doby ukončení stavby budou mít  v inkriminovaném místě lidé jedoucí autem drobné omezení.

Žába ropucha obecná ( Bufo bufo) je obojživelník, který se živí různými suchozemskými živočichy přiměřené velikosti - měkkýši, žížalami, pavouky, mravenci a brouky. Kvůli své užitečnosti patří mezi chráněne živočichy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám