Hlavní obsah

Téměř polovina bohumínských školáků je už zpět v lavicích

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do bohumínských základních škol se v pondělí vrátila další várka žáků. Tentokrát to bylo 212 dětí ze šestých a osmých tříd. U zbývajících 348 se rodiče rozhodli, že zbytek letošního školního roku se budou vzdělávat on-line.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

„Aktuálně už ve školách máme všechny ročníky. Ze 1700 dětí školou povinných se jich do lavic dobrovolně vrátilo necelých 800, tedy skoro polovina,” řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu bohumínské radnice Pavla Skokanová. Největší zájem o návrat do školy radnice zaznamenala v případě ZŠ Beneše u druhého stupně (49 procent), nejmenší naopak u školy v Pudlově (23 procent).

Výuku si každá škola řeší individuálně. „Někde budou chodit děti do školy každý den, jinde kvůli počtu učeben a množství dětí budou vyučovací hodiny probíhat jen od úterý do čtvrtka. V každé škole funguje minimálně jedna skupina z každého ročníku,“ dodala Skokanová.

Výuka funguje podle mimořádného rozvrhu, který se zaměřuje na hlavní předměty – češtinu, matematiku a cizí jazyky - angličtinu, němčinu a ruštinu. V menší míře se v nich objevuje zeměpis, fyzika či chemie. Z výuky naopak zcela vypadl tělocvik. Harmonogram příchodu do tříd vymyslely školy tak, aby se jednotlivé skupinky nepotkávaly. Děti, které do školy nedocházejí, budou pokračovat v on-line výuce, kterou pro ně kantoři připravují.

„Deváťáci se od začátku května intenzivně připravovali na přijímací zkoušky na střední školy. Do škol se jich vrátilo přes 70 procent. Po pondělních přijímacích zkouškách už do školy většina z nich docházet nebude. Na konci června se uskuteční na radnici tradiční slavnostní oceňování nejlepších žáků 9. tříd,“ upřesnila Skokanová.

Také do bohumínských mateřinek se vrátily děti. Z necelých šesti set jich teď do školek chodí více než tři sta. Některá předškolní zařízení navíc avizují zájem ze strany rodičů, takže jejich počet v průběhu června ve školkách ještě poroste. Nejvíce zájemců hlásí mateřinka ve Starém Bohumíně (77 procent), nejméně naopak Rafík (33 procent) a Fitškolka (37 procent) v centru.

Výuku obnovila také univerzita třetího věku pro seniory. Početnější první ročník, který čítá téměř 40 studentů, bude mít nově lekce z historie v bohumínském kinosále. Druháci se v dějinách umění budou vzdělávat v základní škole Čs. armády. Výuka se uskuteční jednou týdně až do července. Kvůli koronaviru se červnová promoce k ukončení studia odkládá až na podzim.

Reklama

Výběr článků

Načítám