Hlavní obsah

Techmania pozve na cestu za miliardou hvězd

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Digitální 3D Planetárium v areálu plzeňského science centra Techmania představí od prvního července nový populárně-vzdělávací film Cesta za miliardou hvězd.

Foto: Techmania Science Center

Premiérově mohou návštěvníci plzeňské Techmania Science Center zhlédnou film Cesta za miliardou hvězd 1. července od 17:00 hodin.

Článek

Snímek z produkce Evropské vesmírné agentury (ESA) seznámí své diváky s aktuálním vesmírným projektem, jehož cílem je zaměřit a zmapovat jednu miliardu hvězd Mléčné dráhy.

„Loni v prosinci byla do vesmíru vypuštěna sonda GAIA, jejíž měření pohybů hvězd bude mít v nejbližších letech na naše poznávání vesmíru obrovský dopad. Právě teď krouží GAIA kolem Země a pokouší se postupně zaměřit až miliardu hvězd – a právě o tom film pojednává,” vysvětlil Tomáš Meiser, astronom z Techmanie.

V naší Galaxii se nachází zhruba sto miliard hvězd. Sonda GAIA se snaží zaměřit statistický vzorek, jedno procento, tedy jednu miliardu z nich. Soustředí se přitom na hvězdy, které jsou k nám nejblíže, nebo jsou nejzářivější.

„Tento projekt Evropské vesmírné agentury (ESA) navazuje na činnost sondy Hipparcus, která měřila hvězdné paralaxy a vlastní pohyby hvězd. Jeho výstupem bude jakási 4D mapa části Mléčné dráhy. Těmi čtyřmi rozměry jsou délka, šířka, hloubka a také čas: GAIA totiž zaměří polohu hvězd hned dvakrát, a protože se objekty ve vesmíru pohybují, zjistí také rychlost a to, jakým směrem se hvězdy pohybují," dodal Tomáš Meiser.

Cesta za miliardou hvězd bere své diváky na výpravu za objevováním vesmíru - ukazuje, jak lidé oblohu zkoumali a jak postupně vylepšovali přístroje, které k tomuto zkoumání měli. Nový film, který se má stát letním hitem plzeňského 3D Planetária, ovšem sází především na aktuální dění v mapování vesmíru, neboť ukazuje to, co se prostřednictvím evropské sondy GAIA v těchto měsících a letech nad našimi hlavami děje či dít bude.

Premiérově mohou návštěvníci plzeňské Techmania Science Center zhlédnou film Cesta za miliardou hvězd 1. července od 17:00 hodin, následně bude zařazen na program 3D Planetária.

Reklama

Výběr článků

Načítám