Hlavní obsah

Také přes Náchodsko se přehnaly dvě průtrže mračen

Novinky, Jiří Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aprílové počasí dorazilo v pátek 19. srpna odpoledne i do Náchodska. Dva pásy mračen prošly odpoledne od západu přes celé území Čech. Jestliže z toho prvního pršelo velmi intenzivně, pak ten druhý přinesl průtrž mračen. Obě přeháňky trvaly jen velmi krátce a byly orámované krásným slunečným dnem.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Vrchovinské podzemí přímo pod kruhovým objezdem krátce před jeho dokončením v roce 2004.

Článek

Během několika málo minut stálo na silnicích v Náchodě mezi 5 až 10 centimetry vody.

Některé z kanálů nejenom že vodu neodváděly, ale ještě z nich proudila ta posbíraná ve vyšších částech města.

Část lidí s nadšením sledovala, jak jim od kol automobilů vyrážejí proudy vody, jiní se s obavami dívali, jak voda přináší do jejich domovů nánosy štěrku a dalšího nepořádku.

Vážná byla situace, kromě jiných míst, byla i ve Vrchovinách u Nového Města nad Metují, kde se po několikadenní uzavírce kruhového objezdu (vinou opravy nedávno postavené kanalizace) dočkali další uzavírky: tentokrát celé silnice z Náchoda do Vrchovin. Jedná se o silnici 1. třídy z Náchoda do Brna.

"Je to kvůli tomu dešti. Na silnici jsou velké nánosy bahna, tak to tam odklízejí," řekl nám policista odklánějící dopravu v Náchodě pod Brankou. Ani objízná trasa přes Provodov a Šonov nebyla úplně bez problémů. Kolmo přes hlavní silnici byl na úrovni každé křižovatky i terénního snížení nános naplaveného materiálu.

V dolní části Vrchovin byly ještě několik hodin po průtrži patrné stopy po obrovském jezeře vody, které se v průběhu krátké intenzivní přeháňky vytvořilo.

Lidé obývající dům v dolní zatáčce odstraňovali bahno naplavené do stodoly.

Průjezdné silnice křižovalo množství blikajících hasičských vozidel zatímco na nebi už začínaly probleskovat hvězdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám