Hlavní obsah

Tak trochu jiné Dušičky s mystickým představením Bardo Thödol v rockově-symfonickém hávu

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 2. listopadu, tedy v den, kdy si připomínáme památku všech zemřelých, se RockOpera Praha rozhodla uvést své speciální představení Bardo Thödol. Mystické dílo vytvořené na motivy Tibetské knihy mrtvých originálně propojuje buddhistickou filozofii se světem rocku.

Foto: RockOpera Praha
Článek

Na první pohled možná nesourodá kombinace vás opravdu příjemně překvapí, obzvláště v podání velkých hlasů jako Honza Toužimský, Viktor Dyk, Pavla Forest operní soprán Mirka Časarová a další. Začátek představení je naplánován na 19. hodinu.

„Bardo Thödol je původně etnicko-symfonická opera, kterou jsme divákům poprvé představili v roce 2010 a v loňském roce ji znovu po šesti letech obnovili. Současné zpracování je rockovější, tedy více v souladu s naturelem našich fanoušků i vlastně s celou koncepcí RockOpery Praha. Představení se inspirujeme Tibetskou knihou mrtvých, ale rovněž i švýcarským filosofem Carlem Gustavem Jungem. Je tedy takovou evropskou představou o tibetském záhrobí, ve kterém se mísí evropské názory a myšlení s tibetskou mystikou,“ uvedla zakladatelka a umělecká šéfka RockOpery Praha Pavla Forest.

Opera vzniká pod taktovkou fenomenální režisérky a choreografky Iriny Andreevy. V hlavní roli hříšníka procházejícího mnoha dobrodružnými cestami a krutými lákadly světa Barda se představí Matěj Kohout.

Na své pouti potkává například zjevení „Univerzální dobroty“ (operní soprán Miroslava Časarová), Velkého slitovníka Avalókitéšváru (Viktor Dyk), tantrická božstva pokojná i hněvivá (Irina Andreeva, Tereza Atanas Georgievová a další) či Pána Smrti (operní bass Petr Opava). Tajemným světem Barda k šťastnému zrození do světa rocku ho pak doprovází rockové hlasy průvodců (Jan Toužimský, Pavla Forest).

„Rocková opera Bardo Thödol je vzrušující vyobrazení posmrtné cesty k reinkarnaci, které svou podmanivostí zasáhne jak člověka aktivně se zajímajícího o buddhismus, tak naprostého laika. Téměř každý z nás je svým způsobem zvědavý na to, co se asi může stát po smrti, jaké to je mezi životy v Bardu. V představení nechybí mystická atmosféra, tibetské mantry, souhra tvrdé rockové kapely, etnických nástrojů a symfonického orchestru, hlasy rockových i operních zpěváků či obří loutky nebo krásný pohybový tantrický duet Michala Bartizala a Michaely Hradecké, známé ze světově uznávaných a oceňovaných projektů pohybového divadla Spitfire Company,“ láká diváky Pavla Forest.

S uvedením Bardo Thödol se vážou i další projekty. RockOpera se v této souvislosti spojila s několika organizacemi na podporu Tibetu jako "Potala" Zuzky Ondomishiové, "Gosha" Igora Chauna nebo cestovní kancelář "Livingstone" Rudy Švaříčka, horolezce a cestovatele, který navíc bude i kmotrem a speciálním hostem představení.

„Rovněž vydáváme nový singl s názvem "Déjà vu", který mohou diváci znát právě z opery Bardo Thödol. Těšit se mohu i na klip, který v nejbližší době natočíme s režisérem Allanem Šubertem. Už teď můžeme prozradit, že v něm budou použity autentické záběry z Tibetu natočené kamerou Viliama Poltikoviče,“ uzavírá Pavla Forest.

Reklama

Výběr článků

Načítám