Hlavní obsah

Tajemná a záhadná místa Šumavy – keltská brána a obětní kámen

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Magická síla Šumavy v minulosti přitáhla i bájné Kelty, kteří nám v malebné a kopcovité krajině jihovýchodně od Kašperských Hor zanechali záhadné poselství.

Foto: Jan Kaše

Záhadná brána na Obřím hradu

Článek

V nadmořské výšce přes 1000 metrů se hoře Valy nachází zbytky nejvýše položeného keltské hradiště v Čechách. Do dnešní doby se odborníkům nepodařilo dát jednoznačnou odpověď na otázku, proč právě v této části Gabrety, jak Keltové Šumavu nazývali, tato stavba vůbec vznikla.

Zvláštní geologické podloží

Hora, na které Obří hrad stojí, má údajně zvláštní geologické složení, díky němuž je skalní masiv náchylný k sesouvání.

„K němu může dát popud například zemětřesení. Jaképak zemětřesení na Šumavě, řeknete si možná. Nenechte se mýlit, i tady čas od času dojde (a docházelo) k podobným událostem. Dnes by se vám možná zakýval lustr v obýváku…, ale Obří hrad reaguje vzhledem ke specifickému geologickému podloží jinak. Lidově řečeno, odhazuje ze svého vrcholu kameny“, uvádí Vladimír Mátl v knize Krajinou druidů aneb Keltové na území Čech a reaguje tak na pověst, podle níž zde žili velice silní obři, kteří občas do údolí odhodili kameny, zlato, ale třeba i lidi.

A co když nešlo o obry, ale o samotné Kelty? Caesar se v Zápiscích o válce galské několikrát zmínil, že Keltové, kteří jsou postavou větší než Římané, dokázali z důvodu obrany a budování hradišť přemisťovat obrovské kameny.

Obětní stůl

Někteří odborníci se přiklání k verzi, že Obří hrad na Šumavě byl  pravděpodobně používán jako posvátné místo. Keltové byli velice nábožensky založení a věřili v nesmrtelnost duše. Jejich bezesporu stinnou stránkou v dnešním chápání lidské existence byly lidské oběti.

„Proto ti, které postihla nějaká těžší nemoc nebo kteří se nacházejí ve válce nebo v nebezpečí, pořádají lidské oběti nebo je alespoň slibují. Jako pomocníků k těmto obětem užívají druidů. Domnívají se, že vůli nesmrtelných bohů nelze usmířit jinak, než že jeden lidský život vykoupí životem jiného člověka. I v zájmu obce dochází k takovým obětem“, popsal Caesar motivaci Keltů pro tento druh obětí.

V nejvyšším místě Obřího hradu, pod nímž je prudký a neschůdný sráz do údolí, se nachází zvláštní kámen, připomínající obětní stůl. Není tedy vyloučeno, že Keltové sem přicházeli vykonávat právě lidské oběti.

Brána do jiného světa

Další zvláštností tohoto místa je kamenná brána. Dnes v podstatě není průchozí a nelze říci, jaké byly její rozměry v době keltské. Ale co když nikdy nesloužila jako brána pro vstup do posvátného okrsku? Co když druidové, jejichž znalosti a schopnosti musely být na tehdejší dobu přímo impozantní, se právě přes tuto bránu pokoušeli navázat spojení s jiným, nadpřirozeným světem, ve který určitě věřili? Možná.

Jsou to samozřejmě pouze spekulace, které nelze doložit vědeckými fakty. Na druhou stranu, jak uvádí J. Bouzek v knize Keltové českých zemí v evropském kontextu, pořád ještě o našich Keltech neznáme tolik, abychom nemohli očekávat další překvapení.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám