Hlavní obsah

T. O. Bílý zajíc Libochovice s kamarády z DNS Čížkovice tábořili ve Sloupu v Čechách

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devatenáct lidí s mentálním postižením s doprovodem z T. O. Bílý zajíc Libochovice si užilo ve dnech 25. srpna – 1. září 2012 letního tábora v překrásném prostředí základny Asociace TOM ve Sloupu v Čechách.

Foto: Jiří Růzha

Letní tábor ve Sloupu v Čechách - skupinové foto v táborových tričkách

Článek

Po třech pobytech ve stanech se tento v pořadí již čtvrtý tábor konal v chatě, kterou pronajímá Asociace TOM v nádherném prostředí vesničky Sloup v Čechách. Díky tomu, že se spalo v budově, mohlo jet i více uživatelů Domova. Devatenáct účastníků je prozatím nejvíce, o jejich zábavu a žaludky se staralo 5 členů Bílého zajíce.

V sobotu 25. srpna nastoupilo 14 lidiček do vlaku, který je dovezl do České Lípy. Ostatní vyrazili autem, které také odvezlo lidičky z nádraží v České Lípě. Po ubytování a seznámení s okolím chaty ulehli všichni do postelí, těšíce se na další dobrodružný den.

Po týdnu úmorných veder bylo ochlazení vcelku příjemné a vhodné na výlety, kterých okolí Sloupu opravdu poskytuje velmi mnoho. Snad nejatraktivnější je návštěva Skalního divadla, které, i když bylo po sezoně, poskytuje možnost prohlídky všech prostor. O pár kroků dál je nová rozhledna na Vyhlídce, kde se po zdolání 150 schodů těm nejodvážnějším otevřel opravdu překrásný pohled na Sloupsko. Vidět bylo až do Lužických hor.

Vždy dopoledne měli táborníci pracovní zaměstnání, úklid, pomáhali s vařením, aby to kuchařka Leontýnka neměla až tak těžké a odpoledne se vyrazilo na výlet. Táborníkům se velmi líbila i výstava loutek a šicích strojů, která byla otevřena v místním zámku, kde je umístěn Domov důchodců, tudíž není jinak veřejně přístupný. Následovala prohlídka hradu Sloup s nádhernými výhledy do okolí. Večer bylo osobní volno, které všichni využívali pro sportovní vyžití na hřišti, či poslech hudby a tanečního tréninku, protože na tábor jela i celá taneční skupina Lucarino Dance (www.lucarinodance.cz).

Počasí bylo přívětivé a tak došlo i na návštěvu zdejšího přírodního koupaliště s písčitou pláží a řadou lákadel a občerstvení. Večer se však ochladilo, ale to nemělo vliv na velmi povedený karneval, který se všem líbil. V noci přišel silný vítr a déšť. Poslední den, pátek, téměř celý propršel, ale to nikomu nevzalo náladu a v pláštěnkách vyrazili na poslední vycházku. Večer byl smutný, protože nastalo poslední posezení a rozlučka. V sobotu se vyrazilo domů, no vždyť je již 1. září.

Spolupráce T. O. Bílý zajíc Libochovice s Domovem Na Svobodě Čížkovice již trvá čtvrtým rokem a soustřeďuje se na kulturní a turistické vyžití obyvatelů Domova. Členové osady pomáhají zajišťovat kulturní akci Country Show, která se koná v pátek 7. září (http://dusp.cz/countryshow/index.html) a 19. září ve spolupráci s Městem Libochovice spolupořádá festival pro zdravotně postižené Umíme se bavit v Libochovicích (http://www.umimesebavit.bilyzajic.com). Osada zajišťuje pro uživatele DNS Čížkovice týdenní zimní tábor a týdenní letní tábor. Více o T. O. Bílý zajíc Libochovice (http://www.bilyzajic.com).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám