Hlavní obsah

Svitavští profíci na mistrovství republiky zabodovali

Novinky, Květa Korbářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svitavy – O tom, že svitavští profesionální hasiči patří k elitě, už jsme se několikrát přesvědčili. Kromě toho, že zachraňují životy při dopravních nehodách, se ještě úspěšně účastní soutěží.

Foto: Květa Korbářová

Svitavští hasiči si z Mladé Boleslavi dovezli bronz. Zleva: Petr Dufek, Štěpán Heger, Mirek Dědič a Martin Heger. (Foto z archivu mistrovství)

Článek

Na Mistrovství Hasičského záchranného sboru České republiky ve vyprošťování zraněným osob z havarovaných vozidel, které se konalo před několika dny v Mladé Boleslavi, vybojovali profesionální hasiči ze Svitav úžasné třetí místo. Tým, ve složení Roman Pechanec, Petr Dufek, Mirek Dědič, Martin Heger a Štěpán Heger si tak ke zlatu a stříbru z předchozích ročníků, přivezl ještě bronz. 

„Úkolem čtyřčlenných družstev bylo ve stanoveném patnáctiminutovém limitu bezpečně a efektivně vyprostit zraněnou osobu z havarovaného vozu a poskytnout jí první předlékařskou pomoc,“ upřesnil Ladislav Holomčík, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. Kromě tří základních kritérií, kterými jsou taktika, technika a předlékařská pomoc, hodnotili rozhodčí také dodržování pravidel bezpečnosti práce.

Na soutěži vládla fantastická atmosféra. Celkem patnácti soutěžícím družstvům z celé republiky přihlížely davy diváků. „Pořadatelé připravili skvělé mistrovství,“ poznamenal Štěpán Heger, člen svitavského týmu. Letos měli diváci o podívanou postaráno. Poprvé v historii mistrovství totiž soutěžily vždy dva týmy současně, a tak mohli přihlížející sledovat a porovnávat, komu se daří lépe. Nejednomu motoristovi možná i ukápla slza, když viděl, jak se hydraulická nářadí zakusovala do zdemolovaných zcela nových oktávií, fábií a superbů. Není tajemstvím, že auta do soutěže poskytla mladoboleslavská automobilka, coby jeden z pořadatelů. Soutěžící se ale soustředili na to, aby co nejlépe a nejrychleji odvedli svoji práci. „Předem připravené scénáře simulovaly dopravní nehody, ke kterým hasiči každodenně vyjíždějí,“ upřesnil Ladislav Holomčík.

Podle Štěpána Hegera vyhrát mohl každý tým. Svitavským borcům druhé místo uteklo pouze o tři body. Kde je ztratili? „Každá část soutěže je náročná a stejně důležitá. Nejvíce bodů nám sebralo bodování za čas. Mohli jsme být také čtvrtí. Mezi třetím a čtvrtým místem byl také malý bodový rozdíl. Opravdu konkurence na mistrovství byla velká a rozhodovala rychlost i zcela malé chyby,“ vysvětlil Štěpán Heger.

Z každé soutěže si svitavští profíci dovezou nové poznatky. „Každá dopravní nehoda je jiná a něčím specifická, člověk si odnese nové poznatky o postupu, taktice a provedení úspěšného zásahu. Zúčastnili jsme se také semináře o alternativních pohonech automobilů a palivech, jejich nebezpečnosti a rizicích při dopravních nehodách,“ uvedl Štěpán Heger. Tématem odborných přednášek byly novinky ve vyprošťování z nákladních aut, dále z elektromobilů, hybridních vozidel a aut s pohonem na stlačený zemní plyn. 

Svitavští profíci se s 385 body umístili za stříbrným týmem z Jihomoravského kraje (388) a zlatým z Moravskoslezského kraje (439). Bramborová pozice patří hasičům ze Středočeského kraje (380).

Příští mistrovství České republiky ve vyprošťování se uskuteční v roce 2018 v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám