Hlavní obsah

Světová premiéra muzikálu Romeo a Julie ostravského týmu Urbánek - Nohavica

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslavnější Shakespearova tragédie Romeo a Julie, poselství lásky od hvězdného ostravské tandemu Borise Urbánka a Jaromíra Nohavici slibuje strhující hudbu a podmanivé texty. Jevištní verzi muzikálu autora libreta a režiséra Šimona Cabana uvede v premiéře 7. prosince Národní divadlo moravskoslezské.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 6.12.2017 Světová premiéra muzikálu Romeo a Julie bude v Divadle Jiřího Myrona. Z generálky 5.12. Romeo - Radek Melša

Článek

Už generálka, která proběhla v úterý 5. prosince naznačila, že se dílo podařilo a synergie všech dílků, tedy hudby, textů, veršů, scénáře, výpravy, světel, výkony herců v pěveckých partech a režie, se sešla dohromady. Inscenace se vyklubala jako Rubikova kostka do jedné úžasně krásné barvy. Na veřejné generálce 6. prosince lidé umělce odměnili potleskem vstoje.

Beseda o připravované světové premiéře Romeo a Julie, poselství lásky proběhla 6. prosince v Knihcentru Ostrava. Besedovat s fanoušky divadla přišli dva představitelé hlavních rolí Romea (Adam Živnůstka) a Julie (Patricia Janečková), dále autor hudby Boris Urbánek, šéfka souboru opereta / muzikál Gabriela Petráková a autor scénáře, scény a režisér Šimon Caban.   

Před čtrnácti lety měl v Ostravě premiéru výpravný muzikál na ledě Romeo a Julie. Hudba Borise Urbánka, provázená básnickým perem Jaromíra Nohavici, zaujala mnoho diváku nejen u nás, ale i v zahraničí.

„Prosím, pojďme se oprostit od té minulosti, tedy od představení na ledě. Představení v jevištním provedení, které bude poprvé uvedeno ve světové premiéře v Divadle Jiřího Myrona, je jiné. Verše Shakespeara v překladu Jiřího Joska zůstaly, stejná je hudba i texty písní zůstaly stejné. Přidali jsme jednu zcela novou píseň, která nikdy před tím a v žádné jiné podobě v muzikálu nezazněla. Změnila se poetika a celkové vyznění je jiné,” uvedl autor hudby Boris Urbánek.

K inscenaci se vyjádřil scénárista, autor scény a režisér Šimon Caban, který konstatoval, že soubor operety a muzikálu Národního divadla Moravskoslezského je tak kvalitní, že po několika zkouškách, střetech názorů a pochopení se všechno sešlo v jedné rovině a vznikla velmi krásná inscenace.

„I tentokrát se podařilo, že ten tým lidí pracuje jako jedno tělo, dýchá stejným způsobem. Ta stonožka najednou stojí na dvou nohách a ty jdou a někam směřují a je to hrozně hezké. Myslím si, že to je ten náš případ," dodala Gabriela Petráková.

O své tvůrčí práci na rolích v muzikálu promluvili mladí herci: Patricia Janečková představující Julii a Adam Živnůstka o roli Romea. Patricia Janečková se svěřila, že ji muzikálový zpěv sice zaujal, ale zůstane u opery. Oba posluchačům v Knihcentru zazpívali jednu z ústředních písní muzikálu. 

Realizační tým: hudba - Boris Urbánek, texty písní - Jaromír Nohavica, překlad hry W. Shakespeara - Jiří Josek, libreto - Šimon Caban, spolupráce na libretu - Patrik Fridrichovský, režie a scéna - Šimon Caban, hudební nastudování - Jakub Žídek, choreografie - Marta Vodenková, Michael Vodenka, kostýmy - Simona Rybáková.

Premiéra se bude konat ve čtvrtek 7. prosince v 18.30 v Divadle Jiřího Myrona. Druhá premiéra bude na programu 9. prosince ve stejném čase.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám