Hlavní obsah

Světová králičí rarita s hlubokým hnědým pohledem byla vyšlechtěna na Hané

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste se někdy podívali do očí obyčejnému bílému králíku domácímu? Většinou jsou modré nebo červené. Jen jedno jediné plemeno bílého králíka na světě má oči hnědé. Moravský bílý hnědooký je málopočetné plemeno, na jehož vyšlechtění se podíleli významnou měrou i chovatelé z Prostějovska.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Moravský bílý hnědooký je krásný. Tak krásný, jak jen králík může být. Představuje plemeno, které by mělo být rozšířeno mezi světové chovatele. Cesta k tomu je ale nesnadná a dlouhá, trvá už bezmála čtyři desítky let. 

"Inspirací nám byly především teoretické úvahy ing. Fingerlanda v článku o šlechtění černopesíkatého králíka v sousedním Německu, které otiskl v roce 1971 časopis Chovatel. V článku byla výzva československým chovatelům, aby se pokusili vyšlechtit obdobným způsobem nové bílé plemeno, jehož základem by byla plemena stříbřitého žlutého a činčily malé," vzpomíná na začátky šlechtění předseda Klubu moravských bílých hnědookých králíků Miloslav Zbraněk. 

Počátečního šlechtění se o rok později ujali nadšenci z Otaslavic a o tři roky předvedli nové plemeno na první výstavě. "Trochu nedomyšlené bylo, že mu dali jméno vídeňský hnědooký. Šlechtění dotáhli k druhému vítězství, oficiálnímu uznání a zařazení do vzorníku v roce 1984," dodává Zbraněk.

V roce 1987 byl založen Klub chovatelů Mbh, který uspořádal i první speciální výstavu, kde bylo předvedeno 34 jedinců plemene. Ještě v témže roce se Mbh představili světu. "Přítel Poušek vystavoval chovné jedince na Evropské výstavě v Bělehradě a Božena Rolencová v Lipsku, kde obdržela titul Evropského šampióna," konstatuje Miloslav Zbraněk, který se v roce 1991 stal předsedou klubu.

Od té doby se členové klubu prezentovali na stovkách výstav u nás i v zahraničí a dosáhli skvělých výsledků. V roce 1992 získal na Evropské výstavě v rakouském Velsu chovatel Jahoda s kolekci Mbh ocenění Evropského šampióna, později se evropských výstav zúčastňovali pánové Šujan a Zbraněk.

Dvacítka chovatelů roztroušená po celé České republice se pokouší, aby plemeno, kterému se věnují, vešlo ve všeobecnou známost nejen u nás, ale i v celém světě. Králíků, jejichž genetické znaky jsou nespornou celosvětovou raritou, je stále jen několik stovek. „Je to škoda, je to naše národní plemeno a tak by mu chovatelé měli věnovat pozornost," posteskl si Miloslav Zbraněk. 

Česká národní plemena králíků

Český albín - byl vyšlechtěn v roce 1928 profesorem Žofkou v roce 1928.  

Český červený králík - byl vyšlechtěn  před rokem 1940 Theodorem Svobodou z Modřan. 

Český černopesíkatý -  vyšlechtil v roce 1974 František Provazník z Holic. 

Český luštič - v Česku toto plemeno vyšlechtil Václav Pém z Dolan u Kralup nad Vltavou v letech 1954-1959. Používá se ke zjišťování čistokrevnosti jiných plemen. 

Český strakáč - jedno z nejstarších českých národních plemen králíka. Jeho vznik se odhaduje na 18. století. Patří mezi středně velká plemena, je to jediné české plemeno s kresbou. 

Moravský modrý králík - první písemná zmínka o něm je z roku 1904. Patří mezi velká plemena. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám