Hlavní obsah

Světelný deník plný soch Jana Špačka je k vidění v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 10. února vystavuje v INDUSTRIAL Gallery v Ostravě na Zahradní ulici č. 10 mladý, nadějný umělec Jan Špaček. Své sochy představuje pod souborným názvem Světelný deník 922016.

Foto: Josef Zajíc

INDUSTRIAL Gallery, Ostrava 11.2.2016 Jan Špaček, Světelný deník 922016 - Venuše.

Článek

Návštěvníkům na vernisáži mladého sochaře představil doc. Mgr. Jaroslav Koléšek, ArtD., vedoucí katedry sochařství Fakulty umění OU.

Jan Špaček (1989) je loňským absolventem Atelieru sochařství Fakulty umění Ostravské univerzity a patří tak k nastupující generaci ostravských umělců. V jeho tvorbě nalézáme sochy a objekty inspirované vesmírem, souhvězdími či mlhovinami.

„Jedná se o svobodně a naplno stavěné figurální sochy, které odrážejí Špačkův zájem o propojování historických a uměleckohistorických souvislostí s nejaktuálnější současností - tedy s jeho ryze vlastním pohledem, názorem a pozicí. Špaček hledá podstatu souvislostí, věcí a dějů ve světě, který jej obklopuje a jehož je součástí. Jeho práce nesou velmi osobní polohu výpovědi a to je činí velmi živými a aktuálními,” konstatoval doc. Jarolav Koléšek.

„Velkou roli v tvorbě Jana Špačka hraje také světlo. Výběr polotransparentního materiálu některých soch nahrává částečnému propouštění světla a socha tak získává zcela jiný rozměr - jeví se, jako by svítila. Jiné objekty - Svatojánské kameny - zase mají dutý vnitřní prostor s fotoluminiscenčním efektem, takže ve dne nabírají energii a v noci zeleně svítí,” dodala Zuzana Kulhánková, manažerka galerie.

Prezentaci soch a plastik Jana Špačka si zájemci mohou prohlédnout v INDUSTRIAL Gallery do 4. března. Galerie je otevřena od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin.

Související témata:

Výběr článků

Načítám