Hlavní obsah

Svět techniky Ostrava otevřel novou expozici ve spolupráci s Českou televizí

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 3. října rozšířil Svět techniky v Dolních Vítkovicích (DOV) v Ostravě nabídku svých interaktivních exponátů o zbrusu novou expozici Mediální výchovy. Ta vznikla ve spolupráci s aktuálně nejsledovanějším českým dětským televizním kanálem ČT:D.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 3.10.2017 Nová expozice Mediální výchovy ve Světě techniky.

Článek

Expozice je určena všem věkovým kategoriím. V jejím rámci se mohou stát návštěvníci například hlasatelem počasí, poskládat z obřích kostek oblíbené postavy ČT:D nebo navštívit zábavní kanál televize. Pro školy vzniká v rámci expozice také nový vzdělávací program.

„Dnešní den je jedním s milníků spolupráce České asociace science center, do které patří i Svět techniky, s Českou televizí. Jsem osobně velmi rád, že se televize rozhodla spojit své poslání s prostředím neformálního vzdělávaní, kde se žáci, ale i veřejnost učí novým věcem formou vlastní zkušenosti,” uvedl Jakub Švrček, ředitel Světa techniky v Ostravě.

Novou edukační expozici přestřižením pásky otevřeli Vladimír Cigánek, náměstek primátora statutárního města Ostravy, Jakub Švrček, ředitel Světa techniky, Petr Koliha, ředitel ČT:D, a Monika Mrázová, manažerka projektu.

„Otevřením expozic ČT:D v jednotlivých science centrech v Brně, Liberci, Plzni a také v Ostravě se nám podařilo otevřít místo, kde se děti budou setkávat s pořady Déčka, VIP osobnostmi, mohou přijít na kloub Déčko - hlavolamům i využít internetové hřiště, které nabízí velkou dávku vzdělávacího a zábavního obsahu. Všechny expozice jsou naplněné vědou a zábavou tak, aby si návštěvníci odnesli nové poznání,” řekla Monika Mrázová, manažerka projektu ČT:D.

Žáci z jedné základní školy se okamžitě po přestřižení pásky vrhli na expozici a všechno si začali zkoušet, střelhbitě využili dotykových obrazovek a ihned se navzájem začali zkoušet v jim nabízených testech.

Nejvíce je zaujal zelený box. Ten nabízí edukační program pro děti i rodiče. Tak například dítě si naprogramuje na dotykové obrazovce, že se chce stát moderátorem počasí. Zmáčkne knoflík. Vstoupí do boxu, kde není nic než zelená plocha. Před sebou má mikrofon, také obrazovku, na které nabíhá počasí v České republice, teploty a různé piktogramy, pak se obraz změní na různé čáry a další piktogramy a dvouminutový program končí počasím v Evropě.

Vše se zaznamenává a rodič si může vystoupení svého dítěte, popřípadě i svoje nechat poslat na e-mail domů a tam v klidu společně vystoupení rozebrat: co je to meteorologie, hustota, rosný bod, stupeň, proudění větrů, spad vody v mm, souvislost mluvy, zadrhávání, koukání se někam jinam a podobně. Jistě bude mít rodinka co rozebírat. Pak si prohlédne, jak vystoupila maminka.

Je předpoklad, že novou expozici budou využívat i návštěvy žáků základních a středních škol. Použijí své vědomosti i dovednosti, které získali z návštěvy expozic, které jsou ve Světě techniky v Ostravě již zavedeny, tedy základy fyziky, chemie, přírodovědy, biologie a dalších.

Expozice Mediální výchovy je v přízemí Světa techniky umístěna trvale. Návštěvníkům je otevřena od neděle do čtvrtku od 10.00 do 18.00 hodin, v pátek a v sobotu od 10.00 do 20.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám