Hlavní obsah

Svatomartinským vínem se bude připíjet v Lednicko-valtickém areálu

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou tradici v podobě Svatomartinského přípitku v Lednicko-valtickém areálu chce založit Místní akční skupina Vinařská spolu s vinaři zmíněného areálu, a to v pondělí 11. 11. v 11 hodin. Akce bude probíhat ve Svatomartinském stanu na náměstí ve Valticích a na Státním zámku Valtice.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Státní zámek Valtice

Článek

Spolu se starosty a vinaři obcí Lednicko-valtického areálu budou mít návštěvníci možnost ochutnat Svatomartinská a mladá vína zastoupených vinařství z obcí Valtice, Velké Bílovice, Rakvice, Podivín, Přítluky, Bulhary, Hlohovec a Lednice. Tato vinařství prezentují vína z výměry 2100 hektarů vinic.

Od 18.00 hodin volně pokračuje Svatomartinský přípitek slavnostním Svatomartinským večerem na zámku ve Valticích, kde vstupné bude 1 Tolar (kurz 1 T = 50 Kč). Zde mohou návštěvníci ochutnat martinské pochoutky, jak se dělaly v dobách vlády knížat z  Liechtensteinu ve Valticích a v Lednici. Drůbeží a husí pochoutky budou ovšem k ochutnání po celý den jak ve stanu samotném, tak ve valtických restauracích.  

Nultým ročníkem Svatomartinského přípitku chce Místní akční skupina Vinařská založit tradici této oblíbené ochutnávky mladých vín také v prostoru Lednicko-valtického areálu. Stan by měl v budoucnu putovat po jednotlivých obcích Lednicko-valtického areálu, aby návštěvníci poznali každý rok jinou vinařskou obec.  

Slavnostním večerem na zámku Valtice bude zase založena tradice pořádání Svatomartinského zámeckého plesu, který bude pořádaný od příštího roku vždy v sobotu po sv. Martinovi. Jeho hlavním atributem bude podávání husího knížecího menu a Svatomartinských vín. Spolu s umístěním do reprezentačních sálů zámku Valtice slibuje ples mimořádný zážitek.  

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Tato vína zrála jen několik týdnů, jsou svěží a vinaři doporučují zkonzumovat je nejlépe do Velikonoc, aby si uchovala svou příjemnou svěžest. Již tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostech po celé České republice. Také řada restaurací přijala obnovenou tradici Svatomartinského vína za svou a každoročně připravuje Svatomartinská menu. Stejně tak v obchodech a vinotékách se Svatomartinská vína poprvé objevují až 11. listopadu  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám