Hlavní obsah

Svatomartinská husa byla k nedostižení

Novinky, Monika Čapková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámecká zahrada v Loučeni praskala ve švech, když se zde v sobotu objevil sv. Martin na koni, požehnal svatomartinskému vínu a mezi labyrinty zapaloval dětem svíčky.

Foto: Petr Prokorát

Husa byla středem pozornosti dětí

Článek

Tradiční akcí, kterou pořádá zámek Loučeň v listopadu, je mimo jiné i velmi oblíbené svatomartinské posvícení. Na tom nemohou chybět svatomartinské rohlíčky, pečená husa a hlavně svatomartinské víno.

Sobotní odpoledne bohatým programem pro děti i dospělé přilákalo víc než tisíc návštěvníků, kteří se dozvěděli něco o svatomartinskýh zvycích, shlédli lidová i šermířská vystoupení, scénky o svatém Martinovi a v neposlední řadě si mohli i zasoutěžit. Na rychlost se pojídaly právě svatomartinské rohlíčky, či se házelo podkovou do koše a nebo se honila svatomartinská husa.

O zábavu se staraly folklórní soubory Furiant a Kominíček a skupiny historického šermu Mordýři a Hargor. Vyvrcholením svátečního prosluněného odpoledne byl pak příjezd svatého Martina na koni. Ze sedla požehnal svému vínu a dlouhý lampionový průvod zavedl mezi labyrinty, aby zde dětem zapálil svíčky.

Zámek Loučeň nabízí i během dalších víkendových dnů zajímavé programy, které pro letošek zakončí poslední adventní sobotu 18. prosince živý betlém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám