Hlavní obsah

Svatojánský oheň zahoří v centru Pardubic

Novinky, Martin Karas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příchod léta byl vždy vnímán jako radostná událost, kterou je třeba náležitě oslavit. Tradičním a po generace udržovaným zvykem je především pálení svatojánských ohňů. Ve čtvrtek 23. června zahoří jeden z nich také v areálu pardubického environmentálního centra Natura park.

Foto: Tomáš Kubelka

Environmentální návštěvnické centrum Natura park v Pardubicích

Článek

Oslavy Svatojánské noci připadají tradičně na předvečer 24. června, kdy si připomínáme výročí narození Jana Křtitele. Jednou z možností, jak oslavit tento tradiční svátek, je dorazit v 18:00 do pardubického Natura parku ve Štolbově ulici, kde Ekocentrum PALETA připravilo bohatý program, ve kterém se najde zábava jak pro děti, tak dospělé. 

V těsné blízkosti centra Pardubic tak bude kromě možnosti opéct si špekáčky čekat na návštěvníky například výprava za pokladem nebo ochutnávka svatojánských bylinek.

Tvořiví a kreativní návštěvníci zase ocení možnost vyrobit si vlastní svícen, bylinkové mýdlo nebo upéct si jednoduchou placku v replice pece používané v českých vesnicích v rumunském Banátu. Stejně tak mohou odejít s vlastnoručně vyrobeným škapulířem. A nevíte-li, co je škapulíř, možná že je to jen o důvod navíc do Natura parku zavítat.

Kdo by si ale určitě neměl oslavu noci Svatojánské ujít, to jsou milovníci irských melodií. V průběhu večera totiž vystoupí kapela Pilgrim se svým fairy-folkem, který právě ze severské tematiky čerpá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám