Hlavní obsah

Svaté Lucie navštívily valtickou knihovnu

Novinky, Kristýna Weiserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 14. prosince zavítali do Městské knihovny ve Valticích netradiční hosté - byly jimi svaté Lucie, zvláštní bytosti oděné v bílém se zobáky.

Foto: Kristýna Weiserová

Sv. Lucie v Městské knihovně Valtice

Článek

„Kdysi bývalo zvykem, že děvčata oblečená do bílých prostěradel a se zamoučněnými obličeji na svátek sv. Lucie obcházely stavení od stavení. Znázorňovaly sv. Lucii a vymetaly z obydlí zlé duchy a očišťovaly tak prostor,“ říká jedna z knihovnic.

„Chtěly jsme dětem starý zvyk přiblížit hravou a zábavnou formou. Děti měly za úkol v knihovně, kde byla tma, najít rozsypaná světýlka, které sv. Lucie poztrácela. Malí účastníci tak vlastně pomáhali Lucii v tom, aby upila noc, ale dne nezkrátila, jak říká stará pranostika.”

A jak tedy probíhala celá akce? Před dveřmi knihovny, která sídlí v prostorách městské radnice, děti přivítala nešťastná Lucie s lucerničkou, vysvětlila, co mají děti v knihovně hledat a postupně je pouštěla po malých skupinách do prostoru potemnělé knihovny. V knihovně již na ně čekala druhá Lucie, jež očišťovala prostor metličkami od zlých duchů a někdy ometla i některé z hledajících dětí.

„Domníváme se, že se akce vydařila a dětem se líbila, důkazem nám může být to, že se neustále chtěly do tmavé knihovny vracet a znovu hledat další světýlka. Ale některé děti byly trochu zklamané, že to není tak strašidelné, jako když jsme před měsícem pořádaly Strašidelnou knihovnu,“ prozradila nám Lucie s lucerničkou.

A co dalšího čeká na děti v Městské knihovně Valtice? Např. malé výtvarné dílničky, kvízy a příští rok také poprvé Noc a Andersenem, kdy budou mít děti možnost strávit v knihovně celou noc.

Ale ani dospělí návštěvníci knihovny nepřijdou zkrátka, knihovnice pro ně chystají akci Promítá i knihovna. V rámci tohoto projektu bude jednou měsíčně promítnut v knihovně některý z divácky nejúspěšnějších dokumentárních filmů z festivalu Jeden svět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám