Hlavní obsah

Sundejte slona ze střechy, jinak budete bez ní

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohled na krajinu pokrytou bělostnou sněhovou pokrývkou patří k těm, které potěší nejedno oko. Jen málokterého majitele nemovitosti při pohledu na zasněženou střechu napadne, že mu na ni právě sedl slon. Dvaceticentimetrová vrstva bílého nadělení totiž váží kolem dvou tun.

Foto: ZOO Ostrava

Ilustrační foto

Článek

Některé střešní konstrukce a krytiny takovou váhu dlouhodobě neunesou. Pojišťovny v těchto dnech, kdy republiku zasypala další sněhová nadílka, registrují zvýšený počet právě takových škod.

"Od 1. prosince loňského roku do těchto dnů registrujeme více než 160 událostí způsobených tíhou sněhu v celkové výši 3,6 miliónu korun. A jejich počet stále stoupá. Z pohledu škod způsobených tíhou sněhu byla rekordní zima v roce 2010, která způsobila újmy na 3280 nemovitostech v hodnotě více než 72 miliónů korun. Většinu z nich klienti hlásili právě v únoru až do začátku jara,“ uvedl Petr Jandek, vedoucí úseku likvidace majetkových škod Allianz pojišťovny.

Nejčastějšími škodami jsou podle pojišťoven poškozené podokapní žlaby, sněhové zachytávače, střešní krytiny. Často je s tím spojeno následné zatečení do nemovitosti, poškození maleb, omítek a případně i tepelné izolace. Výjimkou ale nejsou ani nákladnější škody na krovech, či střešních konstrukcích.

"Sníh na střeše představuje nebezpečí i pro parkující automobily. To je druhá nejčastější sněhová událost. Vztahuje se na ni ale odpovědnostní pojistka majitele nemovitosti," upozornil mluvčí Allianz Václav Bálek.  

Reklama

Výběr článků

Načítám