Hlavní obsah

Šumperským lékařům pomáhají nově s léčbou hemoroidů speciální elastické gumičky

Novinky, Hana Szotkowská

Šumperští lékaři začali odstraňovat hemoroidy s pomocí moderní metody. Novinka spočívá v aplikaci speciálních gumových kroužků, které uzavřou příchodné cévy hemoroidů, které tak do několika dní od aplikace bezbolestně odumřou. Léčba je velmi šetrná a bezbolestná.

Foto: Tereza Bulková, Nemocnice Šumperk

Doktor David Seidenglanz vysvětluje novou léčebnou novinku. Nemocnice ji nabízí jako jediná v okrese.

Článek

Barronova ligatura, jak se nazývá nová metoda léčby, navíc nevyžaduje žádnou hospitalizaci a je plně hrazena zdravotními pojišťovnami. Šumperská nemocnice je v regionu jediná, která pacientům novinku nabízí.

„Barronova ligace je jedna z metod léčby hemoroidů, kdy se na sliznici análního kanálu, konkrétně nad místa viditelných hemoroidálních uzlů, aplikují speciální gumové kroužky, které uzavřou přívodné cévy hemoroidů, a následně dojde k odloučení zaškrcené tkáně. Metoda je bezbolestná a nevyžaduje žádnou hospitalizaci, navíc je plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl MUDr. David Seidenglanz z proktologické ambulance Nemocnice Šumperk tím, že v šumperském a jesenickém regionu tuto novinku nabízí nemocnice zatím jako jediná.

Pacienti se na zákrok nemusí nijak připravovat. Po ošetření není vyžadován žádný zvláštní režim. Nejsou nutná ani dietní opatření. „Stačí se řídit zásadami racionální životosprávy. Efekt výkonu pocítí pacienti už po několika dnech,“ doplnil lékař.

Hemoroidy jsou laicky řečeno rozšířené žíly v oblasti konečníku. Pod jeho sliznicí se totiž nacházejí bohaté žilní pleteně, které se při dlouhodobé konzumaci nevhodných potravin a tekutin mohou rozšiřovat, plnit krví a vytvářet uzly.

Pro vznik hemoroidů hraje roli jak genetický sklon, tak nezdravý životní styl. Vznik a rozvoj potíží významně urychlí například chronická zácpa, obezita, sedavý způsob života nebo špatné stravovací návyky v kombinaci s nízkým příjmem tekutin. U žen se často hemoroidy objevují poprvé v těhotenství jako důsledek zvýšeného tlaku v břišní dutině.

Mezi první příznaky hemoroidů bývá jasně červená krev na stolici či na toaletním papíře. Mohou se objevit i bolesti a tlak v oblasti konečníku či svědění. V pokročilejších stádiích dochází až k viditelnému výhřezu sliznice konečníku.

V případě potíží se lidé mohou obracet na proktologické ambulance v Nemocnici Šumperk a také na externí pracoviště v Zábřehu (v budově bývalé porodnice). Do Šumperku se mohou objednávat každé pondělí od 9.00 do 14.00 hodin na telefonním čísle 583 334 105. V Zábřehu budou lékaři lidem k dispozici vždy v úterý od 15.30 do 19.30 hodin a na telefonním čísle 583 412 011.

Lidé, kteří trpí hemeroidy, se často o svém onemocnění stydí mluvit. Přitom právě prevenci a hlavně včasné léčbě by měli věnovat patřičnou pozornost. „Podcenění nebo zanedbání může vést ke komplikacím, dalším obtížím při léčbě, nebo ke vzniku jiných onemocnění, například k inkontinenci nebo až k nádorovému bujení,“ varuje doktor Seidenglanz.

Reklama

Výběr článků

Načítám