Hlavní obsah

Šumperský Džemfest zahájí letošní držitel Anděla a členové skupiny Priessnitz

Novinky, Kamil Navrátil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úvod festivalu Džemfest, který se uskuteční v polovině října v Šumperku, bude patřit členům kultovní skupiny Priessnitz. Ve speciálních úpravách pro akustické nástroje uvedou nejen skladby své domovské kapely z Jeseníku.

Foto: Archiv kapely

Jaromír Švejdík

Článek

Zpěvák Jaromír Švejdík zahraje se svými spoluhráči vedle písní Priessnitz také skladby kapely Umakart, kterou Švejdík založil v roce 2004 s inovátory zvuku Dušanem Neuwerthem a Janem P. Muchovem.

„Během koncertu uslyšíme zajímavý průřez repertoárem všech tří hudebních projektů, kterým se za poslední roky Jaromír Švejdík věnoval, takže zazní i písně z nové desky Václava Neckáře Dobrý časy,“ pozval k návštěvě pořadatel festivalu Ondřej Polák.

Zpěvák skupiny Priessnitz je společně se spisovatelem Jaroslavem Rudišem otcem populárního komiksu Alois Nebel, na němž se podílí jako kreslíř a ilustrátor pod značkou Jaromír 99. A právě s komiksem, jehož filmová adaptace z roku 2011 sklízí dodnes uznání po celém světě, bude spojena tematicky výstava fotografií, kterou těsně před koncertem zahájí v H-clubu Dušan Tománek.

„Dušan Tománek je renomovaný umělec, letošní držitel ceny Anděl za videoklip k písni Půlnoční, který se jako fotograf podílel mj. na filmu Alois Nebel. Pro výstavu v rámci Džemfestu jsme vybrali kolekci snímků z Jeseníků,“ doplnil Polák.

Zahajovací večer festivalu Džemfest s koncertem a vernisáží se uskuteční v H-clubu v pátek 11. října od 20 hodin.

Filmová scéna nabídne ve středu 16. října od 20 hodin v Oku kultovní snímek Davida Ondříčka Šeptej. 

„Výjimečný program zahajovacího večera Džemfestu se nám podařilo zajistit díky spolupráci se Sdružením cestovního ruchu Jeseníky, které s Aloisem Nebelem proslavuje celé Jeseníky. Sdružení navíc připraví pro návštěvníky stylové občerstvení v rámci své iniciativy Ochutnejte Jeseníky, takže hosté vernisáže mohou ochutnat tradiční recepty připravené z místních surovin jesenických hor,“ uvedl Ondřej Polák.

Hlavní program Džemfestu vypukne o týden později 18. října v DK Šumperk, kde zahrají kapely Tři sestry, Toxique, Děda Mládek Illegal Band, The Prostitutes, Dead Popes Company a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám