Hlavní obsah

Studna na zřícenině zámku Zvířetice podle pověsti ukrývá tajnou chodbu

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydáváme se na jedno unikátní a tak trochu opomíjené místo s velice bohatou historii a skvělou současností. Mnoho zřícenin hradů nalezneme v naší zemi, leč zámeckých památek tohoto typu se vyskytuje poskrovnu. Míříme ke zřícenině zámku (původně hradu) Zvířetice u Bakova nad Jizerou.

Foto: Jana Bečková

Informační centru a 3D promítání

Článek

Historie zámku

Historie místa je spjata mj. s básníkem Karlem Hynkem Máchou, který stav zámku z 30. let 19. století zachoval na své kresbě. Kořeny vzniku Zvířetic spadají (tehdy ještě jako hradu) do období kolem roku 1300, kdy byly založeny nejvyšším purkrabím Zdislavem z Lemberka. Jeho synové Heřman a Markvart se již píší ze Zvířetic.

Ve druhé polovině 16. století objekt prošel renesanční přestavbou - Zvířetice se mění v opevněný zámek s obvodovou zástavbou budov. Po požáru roku 1693 byl zámek ještě opraven, avšak po druhém zničujícím ohni v roce 1720 definitivně opuštěn - to již byl ve vlastnictví Maxmiliána z Valdštejna.

Současnost

Zámek leží nad obcí Podhradí, cestu k němu vede ze tří stran. Od nádraží Bakov nad Jizerou, první stanice za Mladou Boleslaví, pak od Zvířetnic (je možné autem až na místo) nebo od Bezdězu po modré turistické značce. Doporučuji všem, kdo se zde zastaví, navštívit místní informační centrum v Podhradí.

Kromě klasického místa s letáčky a informacemi je zde i expozice o historii místa a edukační místnost s možností zhlédnout film z Projektu Zvířetice 3D o podobě zámku před posledním požárem. V nádherné grafické procházce zámkem se vrátíme do jeho časů slávy.

Zřícenina zámku Zvířetice

Od infocentra se vydáme zpět asi tří sta metrů a pak po naučné stezce s informačními panely míříme k zámku. Poměrné prudké stoupání nás přivede před zámek a my pak po dřevěné lávce vstupujeme do areálu rozsáhlé zříceniny.

Místu vévodí zřícenina věže s možným výstupem až na vrcholek a nádherným výhledem do krajiny. Vstup a prohlídka je zdarma a bez průvodce. Procházíme torzy zámku se studnou uprostřed. Můžeme si představovat, jak palác hostil hosty v honosném paláci s klenutými stropy nebo se procházet příkopem pod torzy, jako připomínku na hradní časy zámecké zříceniny.

Tajemství studny

Podle staré pověsti vedla ve studni tajná chodba. Možná do řeky Jizery. Tato pověst se opírá o vyprávění dávných pamětníků, že byla do studny spuštěna kachna, která vyplavala v Jizeře. Mohla ovšem vést do kilometr vzdálených Zvířetic. Pověst má pravdivý základ, jelikož zhruba osm metrů pod povrchem je odbočka - studna je hluboká 25 metrů. Tato chodba však sloužila jako lednice a vedla do sklepů zámeckého paláce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám