Hlavní obsah

Studio Ypsilon oživí příběh Freda Astaira a Ginger Rogersové

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ypsilonka začne rok 2017 premiérou nové inscenace Jana Schmida Varieté Freda A. aneb Chytání větru. Premiéry se konají 12. a 15. ledna od 19.30 hodin ve Studiu Ypsilon. Titulní roli a choreografii vytvořil Jan Onder. Informace novinářům sdělil na středeční tiskovce Jan Schmid.

Foto: Petr Mráček

Tiskovka k nové inscenaci Studia Ypsilon

Článek

Autor a režisér Jan Schmid postavil text nové ypsilonské hry především na nově objevených souvislostech. Nejen spolu s dramaturgem Jaroslavem Eltíkem přišel na pražský původ Freda Astaira, kterého máme během dvacátého století spojeného především s Amerikou, New Yorkem a s Hollywoodem. Jeho židovský dědeček žil totiž v Praze na Josefově a jmenoval se Austerlitz.

S objevením těchto souvislostí napomohl také Archiv hlavního města Prahy. Text nicméně není tak docela v pravém smyslu divadelní hra, ale byl psán jako dramatický koncept situací a materiálů, který vznikl na základě kolektivní improvizace.  

Nejen tyto principy konkrétněji vysvětluje Jan Schmid: „Dlouhodobě vytvářím dramaturgii Studia Ypsilon, přicházím na témata a látky, o nichž by bylo dobré vypovídat. Často jsou to nejrůznější objevy. Před časem jsem například narazil právě na zajímavou informaci o původu Freda Astaira. Navíc působení divadla by mělo být založeno na synergii, tj. na principu součinnosti či spolupůsobení všech jeho jednotlivých složek. Divadlo je složitý organismus, svým způsobem specifická životní forma, jejíž umwelt, neboli osvětí se utváří ze vzájemné interakce všeho se vším.“

K nově vytvořenému textu také dodal: „Informace objevené v Praze nás donutí, alespoň klouzavým retrospektivním způsobem navštěvovat Ameriku a pokoušet se o nalézání nových souvislostí. Celkově vycházíme především ze vzpomínek Fredovy taneční partnerky Ginger Rogers, kterou hraje Jana Synková, a jejího posledního manžela (Oldřich Navrátil), který má možná svěžejší paměť, přičemž mladou tančící Ginger bude s Janem Onderem jako retro tančit Bára Skočdopolová, takže to budou i časté skoky mezi tenkrát a dnes.“  

Diváky bude životním příběhem fenomenálního tanečníka, spojeného především s hudebním  a tanečním filmem, provádět detektiv příběhu Petr Vršek s partnerkou Kamilou Kikinčukovou, která bude vedle postavy detektivova pomocníka Watsona rovněž sestrou Freda Astaira Adélou. Z programu inscenace se například diváci navíc dozvědí, že se v inscenaci objeví také osobnost Hugo Haase, který se po nuceném odchodu z meziválečného Československa prosadil jako herec, scénárista, režisér a producent rovněž v Hollywoodu. 

Hrají: J. Onder, J. Synková, B. Skočdopolová, O. Navrátil, P. Vršek, K. Kikinčuková, P. Nový, R. Rychlá, M. Bohadlo, M. Čížek, D. Šváb, M. Janouš, J. Vacková, J. Večeřa, R. Mrázik, J. Noha, D. Renč. 

Reklama

Výběr článků

Načítám