Hlavní obsah

Studentky ze seriálového města pomáhají v nemocnici

Novinky, Lucie Bartoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset studentek ze střední zdravotnické školy v Mostě se stalo sestřičkami i bez maturitního vysvědčení. Skutečné šichty teď spolu s 5 frekventantkami oboru „Diplomovaná všeobecná sestra“ slouží tam, kde se točila Nemocnice na kraji města - tedy v mosteckém "špitálu".

Foto: archiv školy

Studentky mostecké zdravotnické školy jako posily v tamní nemocnici

Článek

Do mostecké nemocnice nastoupily 7. dubna, a to na výzvu hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka. „Znamená to, že nastoupily povinně,“ sdělila Soňa Valušková, zástupkyně ředitelky instituce s předlouhým názvem Vyšší odborná škola ekonomická, sociální a zdravotnická, Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola.

Se svými dojmy u nečekaného poslání v době epidemie covid-19 se svěřily devatenáctiletá Barbora Kalbáčová a dvaadvacetileté spolužačky Monika Marková a Miroslava Stádníková.

„Ze začátku jsme pociťovali strach z neznámého, jelikož na nás byla kladena nová a vysoce zodpovědná práce. Dále musím zmínit nedostatečnou informovanost ze strany ministerstva školství. Největší obavy plynuly v té chvíli z nejistoty ukončení ročníku a následné maturitní a absolventské zkoušky,“ svěřuje jedna z nich v souvislosti s tím, že až před pár dny se veřejnost dozvěděla rámcový harmonogram návratů do škol.

Na interním oddělení pracují ve 12hodinových směnách. Je to prý něco jiného, než znaly dosud během školní praxe ve zdravotnických zařízeních. „Rozdíl je ve směnách, zodpovědnost, přístup personálu, zvýšená hygienická péče a nouzový stav, který v nás vyvolává obavy,“ vyjmenovávají, a napadá je toho dost.

Jedné z „posil“, Miroslavě Stádníkové, se stalo to, co je v této době noční můrou asi nejen pro začínající zdravotníky. Setkala se s člověkem, který byl nakažen koronavirem.

„Než byla na oddělení zřízena jednotka Covid, byl vytvořen pokoj pro suspektní pacienty, kde se dodržovala bariérová ošetřovatelská péče. Tam jsem se setkala i s pozitivním pacientem, načež následovala karanténa celého interního oddělení. Je před námi druhý kontrolní odběr na SARS-CoV-2, kdy se usilovně modlíme za negativní výsledek.“

Studentky zdravotnických oborů nyní zažívají zápřah na dvou frontách. Tou druhou je jejich vzdělávání, když se v březnu změnila forma vzdělávání, náročná je především on-line výuka. „Na studenty, respektive studentky, je kladen větší důraz na samostudium. Po výzvě k pracovní povinnosti, kdy nastoupily pouze některé studentky do nemocnice, tomu není studium uzpůsobeno,“ podotýká zástupkyně Soňa Valušková.

„Máme obavy z ukončení studia,“ shodují se mladé ženy, které nastoupily do nemocnice 7. dubna na plný úvazek. Přesné datum ukončení v tuto chvíli neznají, ale předpokládají, že své mimořádné poslání budou vykonávat do konce nouzového stavu, nebo do otevření škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám