Hlavní obsah

Studenti z Nizozemska představí v Dobříši Čajkovského i Mozarta

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není mnoho akcí, které jsou spjaté se zámkem Dobříš tak, jako pravidelné koncerty nizozemských souborů. V Zrcadlovém sále vystupují hudebníci a muzikanti z Nizozemska pravidelně několikrát do roka, pokaždé pak přijíždějí soubory, které zde koncertují vůbec poprvé.

Foto: Archiv Rotterdamského studentského orchestru

Mladí muzikanti rozezní Zrcadlový sál mimo skladbami od P. I. Čajkovského či W. A. Mozarta

Článek

Návštěvníci se tak mohou neustále těšit novým zážitkům, a stejně tomu bude i 28. července. Letní nedělní podvečer na zámku Dobříš tentokrát zpříjemní Rotterdamský studentský orchestr. 

Koncert, na kterém se představí třicet čtyři hudebníků, začíná v 17 hodin. Mladí muzikanti rozezní Zrcadlový sál mimo jiné částí inscenace Louskáček od P. I. Čajkovského, úryvkem z opery Don Giovanni od W. A. Mozarta či Symfonií č. 2 od L. van Beethovena.

„Soubor zahraje také skladbu Ifigenie v Tauridě od Ch. W. Glucka nebo Pavane od Faurého,“ uvedl Klaas Touwen z agentury IC Productions, která koncert spolu se Správou zámku Dobříš pořádá.

Klasický repertoár neodolává vlivům moderních trendů

Podle Touwenových slov byl Rotterdamský studentský orchestr založen v roce 2012, od té doby už vystoupil na mnoha místech v Nizozemsku.

„Na Dobříši zahrají hudebníci stejný program jako na koncertech v Nizozemsku, které se uskuteční tento rok,“ sdělil Touwen, který přiváží soubory na zámek Dobříš už několik let. „Zdejší Zrcadlový sál mám pro organizaci koncertů moc rád, hlavně díky krásnému prostředí a skvělé akustice,“ vysvětlil.

Za dosud největší úspěchy považují mladí hudebníci ze studentského orchestru vystoupení na tradičním koncertu ke Dni matek v rotterdamské koncertní síni Doelen a také koncert pro nizozemskou královnu Máximu na Erasmus University v Rotterdamu.

„Cílem orchestru je vytvářet klasicistní a romantický repertoár, nebrání se ale ani vlivům moderní hudby,“ dodal Touwen. Studentský orchestr v současnosti vede pětadvacetiletý dirigent Jim Benjamin Roodnat. 

Vstupenky na koncert Rotterdamského studentského orchestru je možné zakoupit v předprodeji v Návštěvním centru zámku Dobříš – tel.: 318 521 240, e-mail: info@zamekdobris.cz. Vstupné je 100 Kč. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám